x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proteste la Caracas

Proteste la Caracas

de Irina Cristea    |    03 Noi 2007   •   00:00
Proteste la Caracas
Sursa foto: JUAN BARRETO/

Visul la un paradis socialist al preşedintelui venezuelean Hugo Chavez a fost uşor invăluit de fumul ridicat de gazele lacrimogene cu care poliţia a intervenit pentru a dispersa un protest studenţesc.


Visul la un paradis socialist al preşedintelui venezuelean Hugo Chavez a fost uşor invăluit de fumul ridicat de gazele lacrimogene cu care poliţia a intervenit pentru a dispersa un protest studenţesc.

In statul sud-american unde preşedintele doreşte să naţionalizeze tot ce mişcă şi are o emisiune tv-maraton, unde vorbeşte şi opt ore şi căntă in pauze pentru a-şi lăsa telespectatorii să işi revină, au loc proteste de stradă. Mii de studenţi au protestat faţă de planurile liderului de la Caracas, Hugo Chavez, de a-şi spori prerogativele şi de a işi deschide calea spre preşedinţia pe viaţă. Un referendum pentru aprobarea modificărilor pe care Chavez doreşte să le opereze in Constituţia ţării ar urma să aibă loc in decembrie. Amandamentele aduse Constituţiei i-ar acorda Guvernului controlul asupra Băncii Centrale, va crea tipuri noi de proprietate in sistem de cooperativă, le va permite autorităţilor să opereze arestări fără formulare prealabilă de acuzaţii in timpul situaţiilor de urgenţă. Totodată, mandatul, prezidenţial ar fi extins la şapte ani in loc de şase, iar legea i-ar permite lui Hugo Chavez să candideze din nou in 2012. "Trăim intr-o dictatură sub mască democratică. Chavez vrea să transforme ţara intr-o a doua Cuba şi nu putem permite aşa ceva", spun protestatarii, citaţi de AP.


CONFRUNTÃ...RI. Manifestanţii au incendiat copaci şi au aruncat cu pietre şi sticle in direcţia forţelor de ordine, intr-o serie de confruntări la Caracas. Mulţi tineri au fost răniţi, insă nu există informaţii referitoare la persoane aflate in stare gravă. Replica forţelor de ordine nu a intărziat. Poliţiştii au folosit gloanţe de cauciuc, tunuri cu apă şi gaze lacrimogene in confruntarea cu manifestanţii.

×
Subiecte în articol: externe