x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proteste pentru repetarea alegerilor, în Republica Moldova

Proteste pentru repetarea alegerilor, în Republica Moldova

21 Noi 2016   •   19:30
Proteste pentru repetarea alegerilor, în Republica Moldova
Sursa foto: Alex Micsik

Mai multe sute de persoane s-au adunat, duminică, în Piața Marii Adunări Naționale din centrul Chișinăului pentru a protesta față de modul în care a fost organizat al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, în data de 13 noiembrie, cerând repetarea acestuia, relatează „Radio Chișinău”, citat de Agerpres.

Ieri după-amiază, mai mulți manifestanți au început să se adune în fața sediului guvernului moldovean, agitând drapele ale Republicii Moldova, României și Uniunii Europene, precum și pancarte pe care se putea citi „Alegeri fraudate!”, „Nu Dodon!”, „CEC — demisia!” sau „Dodon nu e președintele meu!” Manifestanții cereau invalidarea rezultatelor alegerilor și repetarea turului doi de scrutin. Printre alte revendicări ale protestatarilor figurează demisia președintei Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, și a ministrului de Externe, Andrei Galbur, mai multe secții de votare peste hotare în cazul repetării turului doi de scrutin, declanșarea unui dosar penal care ar examina fraudele comise la alegerile din 13 noiembrie și pedepsirea celor vinovați. Președintele Mișcării Civice „Tinerii Moldovei”, Anatol Ursu, i-a îndemnat pe manifestanți să nu se lase antrenați în eventuale provocări. Cetățenii moldoveni n-au protestat numai la Chișinău. Moldoveni stabiliți în peste 20 de orașe din întreaga lume anunțaseră. pentru duminică, flashmob-uri față de modul de organizare a scrutinului, la care mii de oameni n-au putut vota în data de 13 noiembrie, din cauza numărului insuficient de buletine de vot la secțiile din străinătate.

Apel din partea Maiei Sandu

Candidata proeuropeană la funcția de președinte, Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a cerut cetățenilor moldoveni să iasă în stradă pentru a-și manifesta nemulțumirea față de fraudarea alegerilor.

În al doilea tur de scrutin, Maia Sandu a fost votată cu preponderență în diasporă.

×