x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proteste și la Budapesta! Un proiect de lege le permite angajatorilor să ceară până la 400 de ore suplimentare pe an

Proteste și la Budapesta! Un proiect de lege le permite angajatorilor să ceară până la 400 de ore suplimentare pe an

08 Dec 2018   •   16:35
Proteste și la Budapesta! Un proiect de lege le permite angajatorilor să ceară până la 400 de ore suplimentare pe an

Mii de oameni au protestat la Budapesta față de un proiect de lege. Acesta le perminte angajatorilor să ceară salariaților până la 400 de ore suplimentare pe an. Măsura a fost criticată, fiind numită „legea sclaviei”, conform Agerpres.

Sindicaliștii și protestataarii s-au adunat în plină iarnă și au mărșăluit cu bannere pe care scria „Protestăm împotriva legii sclaviei” sau „Obligă-ţi mama să facă ore suplimentare”.

Modificarea la codul muncii introdusă în parlament în această săptămână a declanşat critici intense şi cel mai amplu protest de stradă din ultimul an.

Poliția a blocat piața principală din afara Parlamentului, ținta inițială a protestatarilor. Așadar, aceștia au umplut Strada Constituției, principala arteră care duce spre clădirea legislativului.

„Suntem foarte supăraţi pentru modul în care merg lucrurile în ţară. Acest guvern face legi fără consultarea celor afectaţi”, a declarat Zoltan Laszlo, vicepreşedinte al sindicatului metalurgiştilor Vasas.

„Sănătatea noastră este deja precară. Oamenii care fac astfel de legi acţionează împotriva societăţii. Le vom arăta că putem să ne luăm soarta în propriile mâini. Suntem dispuşi să fim mult mai duri”, a adăugat sindicalistul.

Conform proiectului postat pe site-ul parlamentului, angajatorilor li se garantează prestarea a câte 250 de ore suplimentare pe an de către fiecare salariat. Pentru restul de ore suplimentare, vor trebui să aibă acordul angajaţilor.

Lajos Kosa, deputatul Fidesz care a iniţiat modificările, a declarat în parlament că săptămâna de lucru va continua să fie, ca regulă, de 5 zile a câte 8 ore, subliniind că toate orele suplimentare vor trebui plătite.

Kosa a mai precizat că numărul maxim de ore lucrate săptămânal, inclusiv timpul suplimentar, va fi de 48.

×
Subiecte în articol: salariaţi angajatori Budapesta protest