x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proteste violente în India împotriva unei topitorii de cupru. 11 persoane au fost împușcate

Proteste violente în India împotriva unei topitorii de cupru. 11 persoane au fost împușcate

23 Mai 2018   •   18:35
Proteste violente în India împotriva unei topitorii de cupru. 11 persoane au fost împușcate

O altă persoană a fost împușcată mortal în timpul protestelor violente din sudul Indiei împotriva unei topitorii de cupru deținută de o companie britanică de exploatare minieră, care poluează mediul, scrie The Guardian. În urma incidentului de miercuri, numărul persoanelor decedate a ajuns la 11. 


Opoziția din Tamil Nadu a acuzat poliția de comiterea unor crime în masă împotriva protestatarilor reuniți împotriva expansiunii instalației pentru exploatare a cuprului din orașul portuar Thoothukudi.
Instanța de la Madras a ordonat suspendarea extinderii instalației de 400.000 de tone ca răspuns la neliniștea din spațiul public și a cerut autorităților să organizeze audieri publice înainte de acordarea aprobării de mediu a construcției.
10 persoane au fost împușcate mortal, iar aproximativ 80 au fost rănite de poliție după ce mulțimile de protestatari au incendiat mașini și au aruncat cu pietre în polițiști, marți. Un alt bărbat, identificat ca fiind un indian de 23 de ani, Kaliappan, a fost omorât în timpul protestelor de miercuri. 
Topitoria de cupru, operată de o filială indiană a companiei Vedanta Resources din Londra, a fost închisă în mod repetat pentru plângeri legate de poluare și a fost amendată cu 10 milioane de lire sterline în 2013 pentru încălcarea normelor de mediu și funcționarea fără consimțământul consiliului împotriva poluării. 
În același an, activiștii susțineau că au existat scurgeri de gaze în urma cărora sute de persoane au avut probleme respiratorii, greață și infecții în gât. 
Locuitorii și ecologiștii au protestat în ultimele trei luni împotriva planurilor de dublare a capacității topitoriei de cupru, despre care se spune că duce la contaminarea aerului și a apelor din zonă. 
Sterlite Copper, subsidiara indiană care deține instalația, a declarat că topitoria funcționează „în cadrul tuturor parametrilor specificați”. 

×