x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proteste violente în Kazahstan: cel puţin 10 petrolişti ucişi şi sute de răniţi (VIDEO)

Proteste violente în Kazahstan: cel puţin 10 petrolişti ucişi şi sute de răniţi (VIDEO)

16 Dec 2011   •   14:58
Proteste violente în Kazahstan: cel puţin 10 petrolişti ucişi şi sute de răniţi (VIDEO)

Un protest al angajatilor companiei petroliere de stat KazMunaiGas a degenerat vineri in violente confruntari cu fortele de ordine in orasul petrolier Zhanaozen din vestul tarii, chiar in ziua in care Kazahstanul aniversa 20 de ani de la dobandirea independentei.

Potrivit BBC, care nu a avut insa confirmari din surse independente, cel putin 10 persoane au fost ucise in confruntarile dintre fortele de ordine si protestatari, alte cateva sute fiind ranite. Procurorul general al tarii, Ashkat Daulbayev a recunoscut ca in timpul confruntarilor s-au inregistrat "victime, inclusiv printre politisti", declarand ca incidentele au fost provocate de "huligani".

Protestul a fost initiat in urma cu sase luni de fosti angajati ai companiei petroliere care au fost concediati din cauza unei greve si care au instalat mai multe yurte si o scena metalica in centru orasului. Angajatii companiei au cerut salarii mai mari si conditii de munca mai bune, insa protestul a fost declarat ilegal, astfel ca vineri oficialitatile au distrus tabara de protest, ceea ce a dus la violentele confruntari.

×
Subiecte în articol: kazmunaigaz victime Kazahstan proteste