x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Protestele anti-G20 continuă la Hamburg

Protestele anti-G20 continuă la Hamburg

07 Iul 2017   •   18:19
Protestele anti-G20 continuă la Hamburg
Sursa foto: Foto: pixabay

Poliţia germană a anunţat vineri că a folosit tunuri cu apă pentru a dispersa un nou protest început la Hamburg, unde are loc vineri şi sâmbătă summitul G20 al statelor industrializate şi puterilor emergente, în prezenţa a numeroşi lideri, inclusiv preşedintele SUA, Donald Trump. Protestatarii adunaţi în piaţa Millerntor au încercat să se îndrepte către zona portuară, fără a avea permisiunea în acest sens, a precizat poliţia pe Twitter, transmite DPA. 

Poliţia i-a sfătuit totodată pe cei care au deplasări de făcut prin oraş să evite centrul, iar oprirea metroului în câteva staţii apropiate de locuri unde se desfăşoară proteste a fost interzisă. Au fost văzuţi manifestanţi aruncând diverse obiecte pe şine. 

Mai devreme, poliţia din Hamburg a cerut să i se trimită întăriri din restul ţării pentru a ţine sub control protestele violente începute în cursul nopţii de joi spre vineri. Peste 850 de ofiţeri din cinci dintre cele 16 landuri germane sunt deja în drum spre acest oraş pentru a-i ajuta pe cei circa 15.000 mobilizaţi deja, au indicat surse oficiale citate de DPA şi Reuters. 

Conform ultimului bilanţ comunicat vineri la prânz, 159 de poliţişti au fost răniţi şi 45 de manifestanţi au fost arestaţi după ce manifestaţia anti-G20 "Bine aţi venit în Iad" a degenerat, în cursul nopţii trecute. Un purtător de cuvânt al poliţiei a menţionat că doar un mic număr de protestatari de extremă stânga sau anarhişti au fost implicaţi în turbulenţe, majoritatea celor circa 100.000 de participanţi la manifestaţiile desfăşurate în mai multe zone din oraş rămânând paşnici. 

Totuşi, nici în prima parte a zilei de vineri nu au lipsit violenţele. Potrivit poliţiei, protestatari de extremă stânga au spart cauciucurile unei maşini aparţinând delegaţiei canadiene la G20 şi au spart geamurile consulatului Mongoliei, iar grupuri mai mici de manifestanţi au atacat maşini de poliţie cu sau fără echipaj. Alţi 20 de protestatari au atacat gărzile de securitate de la hotelul Park Hyatt, unde sunt cazaţi între alţii preşedintele rus Vladimir Putin, cel sud-coreean Moon Jae-in şi premierul australian Malcolm Turnbull. 

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, a fost nevoit să renunţe la un eveniment din centrul Hamburgului organizat în marja summitului, din cauza unei ameninţări de securitate, au indicat organizatorii. 

Tot din cauza preocupărilor legate de securitate, programul creat pentru soţiile şi soţii liderilor de la summit a fost modificat, un eveniment ce urma să se desfăşoare la Centrul de cercetări computerizate în domeniul climei fiind mutat la hotelul Atlantic Kempinski, unde este cazată şi gazda summitului, Angela Merkel. 

Prima Doamnă a SUA, Melania Trump, care iarăşi din motive de securitate nu a putut participa la turul cu barca al portului organizat pentru partenerii de viaţă ai liderilor din G20, a transmis ulterior pe Twitter că se "gândeşte la cei care au avut de suferit în urma protestelor" şi speră că "toată lumea este în siguranţă". 

Sâmbătă, alţi 100.000 de manifestanţi sunt aşteptaţi la principalul protest prevăzut pentru a doua şi ultima zi a summitului, în piaţa Deichtor din Hamburg.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: g20 summit hamburg