x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe (GALERIE FOTO ) Protestul laptelui

(GALERIE FOTO ) Protestul laptelui

de Oana Pavelescu    |    27 Noi 2012   •   12:24
(GALERIE FOTO ) Protestul laptelui
Sursa foto: JOHN THYS/AFP

Sute de producători de lactate veniţi din mai multe ţări europene s-au îndreptat luni la prânz către centrul oraşului Bruxelles la bordul tractoarelor pentru a manifesta împotriva scăderii preţurilor la lapte în Europa, relateaza saitul mediafax.ro.

Manifestaţia "1.000 de tractoare la Bruxelles" va provoca perturbări importante pentru circulaţie în capitala Belgiei şi în împrejurimile sale până marţi după-amiază, au avertizat serviciile belgiene pentru trafic rutier.

Manifestaţia este organizată de European Milk Board (EMB), confederaţia unor organizaţii ale producătorilor de lapte şi unor sindicate agricole din 14 ţări europene.

"Există foc pe piaţa laptelui. Situaţia unor producători de lactate europeni este dramatică. De mai mult timp, preţurile la lapte nu mai acoperă costurile de producere şi mii de producători au abandonat deja", explică EMB în comunicatul său prin care îndeamnă la manifestaţie.

 Organizând o "acţiune de protest spectaculoasă" la Bruxelles, obiectivul este "de a atrage atenţia factorilor de decizie politică", care "trebuie să-şi asume responsabilităţile şi să adopte măsuri legislative eficiente pentru piaţă", adaugă comunicatul.

Manifestanţii au sosit la Bruxelles circulând în convoaie compuse din mai multe zeci de tractoare pe principalele autostrăzi care vin din Germania, Olanda şi Franţa, potrivit Centrului Oficial al Traficului Perex.

Ei s-au îndreptat către Piaţa Luxembourg, unde o "mare acţiune simbolică" a fost stabilită pentru ora 15.00 (16.00, ora României) în faţa Parlamentului European, care dezbate luni reforma Politicii Agricole Comune (PAC).

"Criza actuală, mai gravă decât cea din 2009, arată cât este de necesar să avem un sistem de control global al producerii", a reacţionat eurodeputatul socialist belgian Marc Tarabela, însărcinat de agricultură în Parlamentul European.

×
Subiecte în articol: fermieri protest lapte bruxelles