x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Publicitate negativa pentru est-europeni

Publicitate negativa pentru est-europeni

de Ana Maria Luca    |    05 Iul 2005   •   00:00
Publicitate negativa pentru est-europeni
Corespondenta din Londra
Britanicii nu sunt siguri ca e o diferenta intre est-europeni. Stiu mai multe despre Bulgaria si sunt mari fani ai Greciei si Ciprului. Sotii Ferguson au o casa cu un etaj intr-o zona cu staif. Adrian conduce o importanta companie britanica de instalatii. Adevaratul patron este socrul sau, tatal lui Caroline. De curand, si-au refacut baia si asa l-au cunoscut pe Sorin, unul din multii romani care au reusit sa-si organizeze propria afacere in constructii in Marea Britanie. Sorin amenajeaza bai si bucatarii. Adrian Ferguson a aflat de Sorin, romanul care i-a reconstruit baia, de la un prieten care isi refacuse si el baia cu putin timp inainte. Crede ca astfel se intampla peste tot. Cea mai buna metoda sa gasesti cel mai bun meserias constructor sau instalator e sa iti intrebi prietenii. Asa s-a intamplat ca un prieten l-a recomandat pe "Sourin" tatalui nevestei sale, iar tatal nevestei sale i l-a recomandat lui. Iar el a avut grija sa mentioneze numele lui "Sourin" si datele lui de contact altor prieteni care s-au grabit sa-l sune pe romanul care a facut treaba atat de buna.

OAMENII DIN CASA. "Aceasta e reclama cea mai buna de care poate beneficia un profesionist in Londra. Reclama pe care un profesionist venit dintr-o alta tara si-o plateste intr-o revista nu e chiar asa de eficienta, pentru ca nu-ti poate garanta nimeni ca omul acela este cu adevarat cel de care ai nevoie", explica Ferguson.

Inainte de Sorin si echipa lui de romani meseriasi, Fergusonii mai aflasera cate ceva despre Romania si romani de la doua fete care o ajutasera pe Caroline sa aiba grija de casa si sa stea cu copiii. "Erau amandoua foarte dragute si foarte hotarate. Daca spuneau ca fac ceva, atunci duceau lucrul pana la capat. Prima dintre fete mai statea seara cu copiii si venea si cu sotul ei. Dar inainte sa-i cunosc pe ei, nu prea am intalnit romani".

O PROBLEMA DE IMAGINE. Nu avea o parere anume despre aceasta tara din Europa de Est. Nu era nici una negativa, dar nici una pozitiva. "Am lucrat in multe tari din lume, am vazut multe locuri. Deci cred ca sunt un pic mai informat din punctul acesta de vedere. Si cred ca cea mai mare problema pe care o au romanii aici este ca sunt confundati cu albanezii. Iar in Marea Britanie albanezii au o reputatie nu prea buna." Romania si-o imagineaza ca pe un fel de Grecie mai austera. "Nu-i prea cunoastem pe oamenii din acea parte a lumii. Nu sunt foarte multi in Marea Britanie. Nu am o parere anume despre ei. Dar oamenii din partea asta a lumii au avut parte de multa publicitate negativa. Pentru ca multi albanezi care au venit aici s-au apucat de furat. Asa ca oamenii nu-i vad prea bine. Asa ca, daca e vreo legatura, nu e de foarte bun augur", insista Adrian Ferguson.

TEAMA DE IMIGRANTI
Beverly e o alta clienta a lui "Sourin". Si pentru ea, romanii sunt oameni din sud-estul Europei. "Pentru mine, est-europenii sunt oamenii care mi-au facut baia. Nu conteaza prea mult de unde vin, din Romania sau din Albania, e acelasi lucru." Grupa de altfel si tarile africane, ca si pe cele din Europa de est. "Britanicii sunt lenesi, nu prea invata ei limbi straine si nu prea incearca sa inteleaga alte culturi", explica Beverly. Daca sta bine si se gandeste, parerea ei despre romani venea din ziare sau de la televizor si nu din ceea ce se intampla in realitate. Si mai vine, spune ea, si din teama britanicului ca dupa ce Uniunea Europeana se va extinde din nou, vor veni imigrantii din est si vor ocupa toate slujbele.

Presa - Omul cu ziarul pentru comunitate


PLANURI. Costel are de gand sa duca ziarul in toate colturile lumii
Costel Tasente are 24 de ani, e din Constanta si a terminat la Londra Financial Services. In facultate a trebuit sa munceasca si ca brutar.
In anul al treilea de facultate i-a venit ideea cu ziarul romanesc. "M-am gandit sa ma apuc de ceva care are finalitate. La restaurant ar fi fost multa investitie, iar cu banii stau destul de prost in orice caz", spune Costel. Iar in octombrie, mai precis la data de 8, a aparut primul numar din Diaspora Romaneasca. Impreuna cu tatal lui, care se pricepea foarte bine la politica, au reusit sa ridice nivelul publicatiei. "In prezent, pe Londra scriu numai eu.
Mai am patru colaboratori care ma mai ajuta. Dar in general eu fac interviuri, eu ma ocup de toate lucrurile. Initial, ziarul era de 16 pagini, alb-negru. Cu distributia stateam prost, scoteam doar 500 de copii. Nu prea eram acceptati de firmele de distributie mai serioase. Si atunci ii faceam eu distributia. Le duceam la biserica, la ambasada, pe unde nimeream", isi aminteste Costel. Acum, sora lui, Zoia, lucreaza la Bucuresti, el este la Londra si mai are colaboratori. Ziarul e tiparit la Londra si pleaca cu avionul in alte capitale europene.

www.romani.co.uk


Acesta este site-ul prin intermediul caruia romanii din Marea Britanie, si nu numai, pot discuta deschis despre problemele pe care le intampina departe de casa.
Mesajul de bun-venit al site-ului, de care are grija Inno Brezeanu, i-a facut pe conationalii nostri sa-si vorbeasca intre ei si sa-si relateze povestea: "Noi suntem o lista de discutii destinata oricarui vorbitor de limba romana care a poposit din greseala sau cu intentie pe meleagurile Regatului Unit al Marii Britanii. Suntem, de asemenea, deschisi vizitelor oricarui alt vorbitor de limba romana din lume.
Daca vorbesti limba romana si vrei sa cunosti alti oameni razleti prin lume care vorbesc aceeasi limba ca si tine, daca vrei sa stai de vorba cu ei despre cate in luna si in stele, sau sa schimbi tot felul de informatii utile, daca vrei sa te imprietenesti, daca locul, timpul si cheful iti permit sa participi la petrecere, bere, mici, cafea alaturi de alti semeni de-ai tai, te asteptam sa intri si sa ramai cat mai mult cu noi". (Anca Alexe)

Centrul Cultural Romanesc


In capitala britanica exista un singur centru cultural romanesc (Romanian Cultural Center), condus de Ramona Mitrica (foto). RCC are sediul la doi pasi de Piccalilly Circus, pe Regent Street, si lucreaza cu voluntari. Sunt aproape 20 de toti, studenti, masteranzi, doctoranzi la universitatile din Londra. Mai toti sunt bursierii Fundatiei Ratiu, care are sediul in acelasi spatiu ca si centrul cultural. "Avem multi studenti in arte plastice si muzica. Cativa sunt la London School of Economics si foarte putini in jurnalism", spune Ramona Mitrica, directorul RCC.
Centrul cultural a fost infiintat de o mana de romani inimosi si organiza la inceput cate 2-3 intalniri pe ani, de Craciun si de Pasti, si cate un concert de muzica populara. Acum organizeaza si cateva intalniri si petreceri intre romani.

Preturi mari pentru toate cele


Englezii au doctorate foarte bune. Dar taxele sunt foarte mari, iar romanii nu au bani sa plateasca 10.000 de lire pe an. "Viata e foarte scumpa aici. Iar cat esti student aici nu ai voie sa muncesti. Doar part-time. Si nu poti sa platesti o chirie, mancare... E un oras foarte scump, poate cel mai scump din Europa", povesteste Marian, un roman care a terminat Teologia si ar fi vrut sa-si continue studiile in Marea Britanie. Cheltuielile casei in care sta Marian cu prietena sa si cu alte doua cupluri se ridica la 1.500-2.000 de lire pe luna. De aceea locuiesc atat de multi. Nu-si pot permite altfel.
"E mult mai scump fata de Romania. Chiar azi am vazut la televizor o englezoaica venita din Romania si care se mira ce viata ieftina e acolo. Spunea ca nu-i vine sa creada ca a putut sa plateasca cu 50 de lire si masa, si taxiuri, si cumparaturi", povesteste Adela, prietena lui Marian. La Londra, 50 de lire este doar amenda pentru depasirea timpului de parcare. "Am trecut si prin faza in care plateam amenzi. Daca ai intarziat un minut, agentul e deja acolo si te taxeaza cu 50 de lire."

×
Subiecte în articol: londra diaspora romani Marea Britanie