x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pungile din plastic de unică folosință, interzise în două state australiene

Pungile din plastic de unică folosință, interzise în două state australiene

01 Iul 2018   •   18:00
Pungile din plastic de unică folosință, interzise în două state australiene

 Două state din Australia şi două mari lanţuri de supermarketuri au pus în aplicare, începând de duminică, interdicţia referitoare la folosirea pungilor din plastic subţire, de unică folosinţă, cei care încalcă prevederea riscând amenzi de mii de dolari, informează DPA. 

Interdicţia se aplică în statele Queensland şi Western Australia, ceea ce înseamnă că toate regiunile din Australia, cu excepţia New South Wales, au acum in vigoare restricţii referitoare la pungile din plastic. 

Potrivit noilor reglementări, comercianţii nu mai au voie să ofere clienţilor pungi din plastic de unică folosinţă, cu o grosime mai mică de 0,035 de milimetri. 

Potrivit administraţiei din Queensland, un comerciant care va furniza tipul de pungi supuse interdicţiei poate fi amendat cu până la 6.300 de dolari australieni, echivalentul a 4.600 de dolari americani, pentru fiecare nerespectare a noii reglementări. 

Coles, al doilea cel mai mare lanţ australian de supermarketuri, precum şi retailerul IGA au renunţat, începând de duminică, la pungile din plastic de unică folosinţă. 

Australienii au folosit pungile din plastic în cantităţi impresionante. Potrivit organizaţiei din domeniul mediului Clean Up Australia, australienii aruncă circa 7.150 de pungi din plastic într-un minut. 

În statul Queensland au fost distribuite un miliard de pungi de cumpărături într-un an, potrivit unei estimări guvernamentale. 

Potrivit lui Terrie-Ann Johnson, directoarea Clean Up Australia, interdicţia va avea un ''impact semnificativ''. 

''Aproximativ cinci miliarde de pungi din plastic sunt oferite în fiecare an de comercianţii australieni. Măsura va reduce considerabil acest lucru'', a precizat aceasta pentru DPA. 

Pungile din plastic au început să fie folosite pentru prima dată în Australia în 1977. 

''Acest lucru înseamnă că aproape două generaţii au folosit exclusiv pungi din plastic pentru cumpărături şi alimente. Mulţi au crezut că este un drept care li se cuvine, nu au ştiut sau nu au înţeles impactul devastator al acestor pungi din plastic şi a altor produse din plastic asupra mediului'', a mai spus Johnson.

Aceasta a mai spus că pungile din plastic mai groase şi mai rezistente, disponibile contra-cost în supermarketuri, nu sunt la fel de nocive pentru mediu ca cele de unică folosinţă. 

''Deoarece pungile mai grele nu plutesc la suprafaţa oceanului, nu sunt la fel de nocive pentru mediu. În general, plasticul este dăunător şi cea mai mare parte ajunge în ocean sub forma particulelor de microplastic. Aşa că interzicerea pungilor subţiri din plastic este doar o soluţie provizorie'', a mai spus aceasta. 

Potrivit unui evaluări, după implementarea interdicţiei din 2014 în regiunea Australian Capital Territory, cantitatea anuală de pungi din plastic aruncate a scăzut de la 266 de tone la 171 de tone. 

Săptămâna trecută, parlamentul australian a recomandat interzicerea altor produse de unică folosinţă din plastic, precum recipientele pentru mâncarea la pachet sau paharele din plastic pentru cafea. 

Prima iniţiativă care interzicea complet produsele din plastic a fost introdusă în Bangladesh în 2002, după ce gunoiul format din pungi de plastic a blocat canalele de evacuare a apei în timpul ploilor torenţiale, iar regiuni semnificative din ţară au fost inundate. 

Potrivit oamenilor de ştiinţă, peste şase milioane de tone de gunoaie sunt deversate în fiecare an în oceane, iar un procent de 80% din această cantitate este formată din plastic. Pungile din plastic reprezintă 10%. 

Plasticul provoacă decesul a aproximativ un milion de păsări marine şi a 100.000 de mamifere marine în fiecare an. Ţestoasele, balenele şi păsările confundă plasticul cu hrana şi se prind în resturile din plastic, care le pot provoca răni sau chiar decesul.

AGERPRES

×