x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Purtătorul de cuvânt al guvernului francez deplânge lipsa de „decență elementară” a postărilor lui Trump pe Twitter

Purtătorul de cuvânt al guvernului francez deplânge lipsa de „decență elementară” a postărilor lui Trump pe Twitter

14 Noi 2018   •   16:20
Purtătorul de cuvânt al guvernului francez deplânge lipsa de „decență elementară” a postărilor lui Trump pe Twitter

Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Benjamin Griveaux, a deplâns miercuri lipsa de 'decenţă elementară' din partea lui Donald Trump, după atacurile lansate de preşedintele american pe Twitter împotriva Franţei marţi, când aceasta comemora 3 ani de la atentatele de la Saint-Denis şi Paris, relatează AFP şi Reuters. 

Întrebat despre postările în care Trump a criticat situaţia Franţei în cele două războaie mondiale, Benjamin Griveaux a replicat: 'Ieri a fost 13 noiembrie. Noi comemoram asasinarea a 130 dintre compatrioţii noştri în urmă cu trei ani, la Paris şi Saint-Denis. Aşa că voi răspunde în engleză: 'common decency' ar fi fost recomandabilă', a afirmat Griveaux, la finalul unei şedinţe de guvern. 

De-abia revenit de la Paris, unde a participat la ceremoniile de marcare a Zilei Armistiţiului, Donald Trump a atacat marţi Franţa şi pe preşedintele acesteia, Emmanuel Macron, pe care l-a ironizat pentru 'cota foarte slabă de popularitate'. 

Într-o serie de postări foarte vehemente, Trump a atacat din nou propunerea lui Macron de creare a unei armate europene. Francezii 'începeau să înveţe germana la Paris înainte ca Statele Unite să intervină', a mai ironizat el, cu o referire foarte puţin diplomatică la ocupaţia nazistă în Franţa până la sosirea Aliaţilor.

Marţi, Griveaux a afirmat că, la şedinţa de guvern, 'preşedintele a evocat foarte pe scurt' seria de tweet-uri a omologului american. 

Emmanuel Macron 'a reamintit, într-adevăr, aşa cum o spusese deja la un mare post american (CNN, duminică - n.red.), că diplomaţia nu se face prin tweet-uri, ci în discuţii bilaterale', a precizat Griveaux. 

Potrivit purtătorului de cuvânt, preşedintele francez a subliniat totodată că 'putem avea relaţii deschise şi sincere chiar şi cu un aliat istoric'. 

Franţa le-a adus marţi un omagiu naţional victimelor atacurilor din 13 noiembrie 2015. În acea seară, un comando de nouă jihadişti a întreprins o serie de atacuri în apropierea Stade de France din Saint-Denis, asupra teraselor unor restaurante şi la sala Bataclan, lăsând în urmă 130 de morţi şi peste 350 de răniţi.

AGERPRES

×