x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Puterea Siberiei”, noua alianță ruso-chineză

„Puterea Siberiei”, noua alianță ruso-chineză

de Şerban Mihăilă    |    03 Dec 2019   •   11:58
„Puterea Siberiei”, noua alianță ruso-chineză

Într-un moment în care relațiile dintre Moscova și Occident nu sunt dintre cele mai cordiale, iar Beijingul se află într-un război comercial devastator cu Statele Unite, președinții Vladimir Putin și Xi Jinping au inaugurat ieri, prin intermediul unei transmisii video, „Puterea Siberiei”, primul gazoduct care leagă Rusia de China. Proiectul întărește semnificativ relațiile dintre cele două superputeri și, din această perspectivă, nu este văzut cu ochi buni de multe state occidentale.

 

Desemnat de liderul de la Kremlin drept „cel mai mare proiect de construcție din lume”, gazoductul, care transportă gaze naturale din Siberia în China, este rezultatul unor ani de negocieri dure și lucrări desfășurate în condiții extreme. Gazoductul inaugurat ieri are o lungime de peste 2.000 de kilometri şi va conecta zăcămintele de gaze naturale din Siberia orientală de frontiera ruso-chineză. Ulterior, China ar urma să finalizeze, în 2023, un gazoduct care va face legătura între frontiera cu Rusia şi metropola Shanghai, astfel că lungimea totală a conductei va depăşi 3.000 de kilometri. Înțelegerea, care se va derula pe o perioadă de 30 de ani, este în valoare de 400 de miliarde de dolari și a fost încheiată în 2014, după un deceniu de negocieri sinuoase, reprezentând cel mai important contract semnat de gigantul rus Gazprom, cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din lume. Costul gazoductului „Puterea Siberiei” este estimat de Gazprom la 55 de miliarde de dolari. Gigantul rus va furniza Chinei 38 de miliarde de metri cubi pe an atunci când conducta va funcționa la capacitate maximă, în 2025, adică 9,5% din cantitatea totală de gaze naturale consumată de chinezi. Potrivit Gazprom, aproximativ 10.000 de persoane au lucrat pe șantierele gazoductului, în condiții de mediu extreme, care au variat „de la zone mlăștinoase, muntoase și active din punct de vedere seismic, la permafrost și regiuni stâncoase”, după cum a anunțat compania rusă, citată de AFP. Temperaturile de-a lungul traseului variază de la minus 60 de grade Celsius, în Yakutia, la minus 40 de grade Celsius în extremul îndepărtat din Rusia, în regiunea Amur, precizează aceeași sursă. „Acesta este un eveniment istoric nu doar pentru piaţa mondială a energiei dar şi pentru noi, pentru Rusia şi China”, a declarat Putin, într-o videoconferinţă retransmisă de televiziunea rusă. „Acest pas duce cooperarea strategică dintre Rusia şi China la un nou nivel şi ne aduce mai aproape de obiectivul pe care l-am stabilit în comun cu liderul chinez Xi Jinping, privind creşterea schimburilor comerciale până la 200 miliarde dolari în anul 2024”, a mai spus Putin. La rândul lor, oficialitățile chineze au afirmat că gazoductul va crește spectaculos cooperarea bilaterală.

Rusia câștigă

În afară de „Puterea Siberiei”, Gazprom urmează să inaugureze în următoarele săptămâni alte două mari gazoducte. Unul este „Nord Stream 2”, o conductă care va lega Rusia de Germania via Marea Baltică, ocolind Ucraina și dublând volumul de gaze furnizate în momentul de față nemților, iar cel de-al doilea este „TurkStream”, care va face legătura dintre Rusia şi Turcia prin Marea Neagră, ocolind, de asemenea, teritoriul ucrainean. Toate aceste proiecte aduc Moscovei beneficii politice și economice pe termen lung, Rusia inserându-se între piețele europene occidentale și piața chineză, care se extinde extrem de rapid în est. Până acum, vânzările de gaze naturale spre Europa și Turcia constituiau cea mai mare parte a profiturilor realizate de Gazprom.

 

Rusia nu creează doar noi surse de venit, ci își protejează interesele și își confirmă poziția strategică”.

Andrew Hill, analist la S&P Global Platts

 

 

 

×