x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin a scris un lung editorial pentru New York Times

Putin a scris un lung editorial pentru New York Times

12 Sep 2013   •   18:41
Putin a scris un lung editorial pentru New York Times

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a pătruns pe teritoriul omologului său american, Barack Obama, prin publicarea într-un mare cotidian american a unui editorial intitulat “Rusia pledează pentru prudenţă”. Subiectul este, desigur, Siria. Iar cotidianul este New York Times.

Cu câteva ore înaintea unui summit crucial americano-rus, Vladimir Putin a reluat presiunile asupra Washingtonului, prin publicarea acestui lung editorial, în care apreciază că recurgerea la forţă în Siria ar fi inacceptabilă şi ar putea atrage după sine un nou val de terorism.

Textul a apărut într-un moment în care secretarul american de Stat John Kerry era deja în avion, îndreptându-se spre Geneva, unde avea să îl întâlnească pe omologul său rus, Serghei Lavrov. Întâlnirea celor doi era menită deschiderii unei căi diplomatice către rezolvarea conflictului din Siria şi respingerii unei eventuale acţiuni militare punitive, anunţate de Statele Unite, comentează cotidianul francez Le Figaro.

După ce le-a reamintit americanilor că ruşii au luptat contra naziştilor împreună cu ei, Putin ajunge la chestiunea siriană. El i-a acuzat mai întâi pe rebelii sirieni, şi nu pe armata preşedintelui Bashar al-Assad, că au comis atacul chimic de la 21 august de lângă Damasc, cu scopul de a provoca "o intervenţie" a Statelor Unite.

Şeful statului rus, cel mai apropiat aliat al Damascului, a avertizat că o eventuală recurgere la forţă în afara cadrului Consiliului de Securitate al ONU va fi "inacceptabilă" şi "va constitui un act de agresiune".

În plus, a avertizat şeful de la Kremlin, atacuri asupra Siriei ar putea să declanşeze un "nou val de terorism, să submineze eforturile multilaterale privind rezolvarea problemei nucleare iraniene şi conflictul israeliano-palestinian şi să destabilizeze şi mai mult Orientul Mijolociu şi Africa de Nord", prejudiciind totodată sistemul ONU. “Nimeni nu doreşte să vadă Naţiunile Unite că au aceeaşi soartă ca şi Societatea Naţiunilor Unite, care s-a prăbuşit, pentru că nu dispunea de nicio putere reală. Aceasta s-ar putea întâmpla în cazul în care ţările influente ar ocoli Naţiunile Unite pentru a interveni militar fără autorizaţia Consiliului de Securitate al ONU”, scrie Putin.

Va fi necesar, deci, scrie Putin, ca "Statele Unite, Rusia şi toţi membrii comunităţii internaţionale să profite de ocazia (oferită de) voinţa Guvernului sirian de a-şi plasa arsenalul chimic sub control internaţional cu scopul de a-l distruge".

Preşedintele rus explică faptul că în Siria conflictul este unul complicat, în această ţară multiconfesională. “Mercenarii din ţările arabe care luptă acolo, precum şi sutele de militanţi veniţi din ţările occidentale şi chiar din Rusia, nu pot decât să ne suscite profunda îngrijorare. Nu riscă ei să revină în ţările noastre întăriţi din această experienţă dobândită în Siria? După ce s-au luptat în Libia, extremiştii au ajuns în Mali. Suntem cu toţii ameninţaţi”, scrie Putin.

Putin îşi încheie avertizarea pe un ton mai conciliant, salutând "încrederea în creştere" dintre el şi omologul său american Barack Obama. “Relaţia mea profesională şi personală cu preşedintele Obama este marcată printr-o încredere crescândă. Şi mă bucur de acest lucru”, explică omul forte de la Moscova.

Cei doi şefi de stat, care întreţin relaţii glaciale, s-au văzut într-o întâlnire privată la summitul G20 de la Sankt Petersburg (Rusia) săptămâna trecută, pentru a discuta despre acest plan rus de plasare sub sechestru internaţional, în vederea distrugerii, a celui mai important arsenal chimic din Orientul Mijlociu.


×
Subiecte în articol: Vladimir Putin siria