x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin acuză: „Hillary Clinton a dat startul!”

Putin acuză: „Hillary Clinton a dat startul!”

de Marina Constantinoiu    |    08 Dec 2011   •   21:00
Putin acuză: „Hillary Clinton a dat startul!”

Premierul rus Vladimir Putin a acu­zat-o pe sefa diplomatiei americane Hillary Clinton ca 'a dat semnalul de start' opozitiei ruse pentru a contesta rezultatul alegerilor parlamen­tare si a afirmat ca opozitia re­ac­ti­o­neaza 'cu sustinerea' Washingtonului, relateaza agentiile de presa.

'Am ascultat prima reactie a co­le­gilor nostri americani. Hillary Clinton a catalogat scrutinul nostru ca fiind incorect, desi inca nu primise ra­portul observatorilor de la Oficiul pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului al OSCE', a de­cla­rat Vladimir Putin. Clinton 'a dat to­nul unor activitati din interiorul tarii, le-a dat un semnal', a mai spus pre­mierul rus, adaugand ca 'ei au au­zit acest semnal si, cu sustinerea se­cre­tarului de stat al SUA, si-au in­ce­put activ munca', a spus Putin in ca­drul unei intalniri cu reprezentantii Frontului Popular, potrivit AFP. 'In­te­le­gem ca o parte a organizatorilor protestelor actioneaza conform unui sce­nariu cunoscut', a continuat pre­mi­e­rul rus, care a fost agent KGB.

'Insa stim de asemenea ca cetatenii tarii noastre nu vor ca situatia sa evolueze precum cea din Kirgizstan sau mai recent, din Ucraina', a ada­u­gat acesta cu referire la revolutiile din fostele republici sovietice din 2005 si 2004, unde Occidentul ar fi in­tervenit, in opinia Moscovei. 'Ni­meni nu vrea haos', a completat cel mai influent om din Rusia, care in­ten­ti­o­neaza sa revina la Kremlin, la ale­gerile prezidentiale din martie. 'Cand bani din strainatate sunt indreptati catre activitatile politice din tara noastra, asta ar trebui sa ne dea de gandit', a declarat Putin. 'Utilizarea fondurilor straine in procesele electorale este de neacceptat', declara Putin, care la sfarsitul lui noiembrie a comparat ONG-urile finantate de Occident cu Iuda, pentru realizarea monitorizarii fraudelor electorale.

Mii de rusi au protestat inca de duminica, contestand rezultatele le­gis­la­tivelor castigate de partidul de la putere, Rusia Unita, in maniera fra­u­duloasa, conform opozitiei. 'Daca oamenii actioneaza in confor­mi­tate cu legea, trebuie sa le acordam dreptul la opinie', a declarat Putin. 'Daca cineva incalca legea, atunci for­tele de ordine si puterea trebuie sa impuna respectarea ei prin toate mij­loacele legitime', a adaugat acesta. Sute de persoane au fost arestate in urma manifestatiilor din Moscova si Sankt-Petersburg, printre care si mai multi lideri ai opozitiei, care au fost condamnati la pedepse de pana la 15 zile in inchisoare. Rezultatul ale­ge­rilor si represaliile protestelor care au urmat au suscitat critici din partea Statelor Unite, UE, Frantei si Germaniei.

Presedintele rus, Dmitri Med­ve­dev, a indemnat, joi, la calm si la o 'exa­minare riguroasa' a banuielilor pri­vind neregulile comise dupa ale­ge­rile legislative de duminica din Rusia. 'Este esential ca toata lumea sa se cal­meze si ca noul Parlament sa poata lu­cra', a declarat acesta. Potrivit sefului statului rus, manifestatiile constituie o expresie a democratiei. 'Ele tre­buie sa se desfasoare in locuri care sunt stabilite pentru acest lucru, conform legislatiei. Cetatenii trebuie sa res­pecte legile', a afirmat Medvedev.

Secretarul american de Stat, Hil­lary Clinton, a declarat, la randul ei, joi, ca SUA sustin 'drepturile poporului rus si speranta lui intr-un viitor mai bun', ca urmare a alegerilor de du­mi­nica trecuta. 'Ne-am exprimat pre­o­cuparile, pe care le apreciem drept fondate, privind desfasurarea ale­ge­rilor. Si sustinem drepturile si as­pi­ratiile poporului rus de a realiza progrese si de a spera intr-un viitor mai bun', a declarat Clinton in cadrul unei conferinte de presa la sediul NATO din Bruxelles.

×
Subiecte în articol: externe