x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin, acuzat că ar fi ordonat otrăvirea lui Skripal

Putin, acuzat că ar fi ordonat otrăvirea lui Skripal

de Şerban Mihăilă    |    07 Mar 2018   •   15:37
Putin, acuzat că ar fi ordonat otrăvirea lui Skripal

Vladimir Putin a avut motivația și oportunitatea de a-l otrăvi pe fostul spion rus, Serghei Skripal, găsit în stare de inconștiență alături de fiica sa, într-un centru comercial din Marea Britanie, susține disidentul rus Alexander Goldfarb, într-un interviu acordat postului „BBC Radio 4”. Cazul seamănă izbitor cu alte atacuri ce ar fi fost puse la cale și executate de serviciile secrete de la Moscova contra criticilor și dușmanilor declarați ai Kremlinului.

„Serviciile secrete din Rusia și regimul lui Putin au avut motivația și oportunitatea să facă acest lucru”, a spus Goldfarb, referindu-se la presupusa otrăvire cu o substanță toxică a fostului colonel din serviciul de informații al armatei ruse (GRU), care, potrivit istoricului Nikolai Luzan, a divulgat agenției britanice de spionaj numele, numele de cod și adresele a aproximativ 300 de agenți ai GRU, inclusiv a celor aflați în misiune în străinătate. În vârstă de 66  de ani, Serghei Skripal a fost găsit în stare de inconștiență alături de fiica sa, duminica trecută, într-un centru comercial din Marea Britanie și se afla ieri în stare critică, într-un spital aflat la 140 de kilometri de Londra. Acuzat de spionaj în favoarea Londrei, el a fost condamnat la 13 ani de închisoare în Rusia, în 2006, însă a fost eliberat și trimis înapoi în Regatul Unit, într-un schimb de prizonieri, în 2010.

Victima alegerilor din Rusia?

Microbiolog și activist virulent contra Kremlinului, Goldfarb și-a argumentat poziția, declarând pentru „BBC Radio 4” că otrăvirea fostului spion ar avea o motivație politică. „Este vorba despre alegerile prezidențiale din Rusia, de peste câteva zile, unde principala problemă a lui Putin este o eventuală prezență scăzută la vot, după ce principalul său adversar, căruia i-a fost refuzată participarea în cursa electorală, a cerut cetățenilor să boicoteze scrutinul”. Disidentul este de părere că Putin dorește să înlăture eventuala apatie politică a conaționalilor și să reînvie spiritul lor naționalist, în condițiile în care „majoritatea” rușilor ar percepe „o astfel de otrăvire” drept un lucru corect, deoarece îl consideră pe președinte „liderul care ajunge la dușmanii țării oriunde în lume”. „Cazul Skripal” se aseamănă izbitor cu asasinarea fostului agent rus și opozant al lui Putin, Alexander Litvinenko, otrăvit în 2006, la Londra, cu poloniu-210, substanță radioactivă extrem de puternică. Litvinenko colabora cu britanicii într-o anchetă privind eventuale legături între Kremlin și rețele mafiote. Potrivit unei anchete publice britanice, asasinarea lui Litvinenko a fost comisă, probabil, cu consimțământul lui Putin, scrie BBC.

Litvinenko a acuzat serviciile secrete ruse că au format o unitate clandestină de elită pentru eliminarea adversarilor săi. Una dintre ținte ar fi fost miliardarul rus Boris Berezovski, unul dintre cei mai înverșunați dușmani ai lui Putin, care avea să se sinucidă în Anglia, în 2013, în condiții suspecte.

„Dacă ancheta demonstrează responsabilitatea unui stat, guvernul Majestăţii Sale va răspunde într-un mod adecvat şi robust”.

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson

×