x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin: Armele chimice siriene vor fi plasate sub control dacă SUA renunţă la recurgerea la forţă

Putin: Armele chimice siriene vor fi plasate sub control dacă SUA renunţă la recurgerea la forţă

10 Sep 2013   •   21:25
Putin: Armele chimice siriene vor fi plasate sub control dacă SUA renunţă la recurgerea la forţă
Sursa foto: George Rusu/Intact Images

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a estimat marţi că Statele Unite ale Americii trebuie să renunţe la recurgerea la forţă în Siria pentru ca iniţiativa Rusiei privind plasarea sub control internaţional a armelor chimice siriene să devină eficientă.

"Aceasta are un sens şi va putea funcţiona dacă partea americană şi toţi cei care o susţin renunţă la recurgerea la forţă", a declarat preşedintele, potrivit televiziunii ruse.

Potrivit preşedintelui Putin, "este greu de constrâns Siria sau o altă ţară să se dezarmeze în mod unilateral dacă există o acţiune militară în pregătire împotriva acestei ţări".

"Este de notorietate publică faptul că Siria dispune de un arsenal de arme chimice şi sirienii l-au considerat totdeauna drept o alternativă la armele nucleare ale Israelului", a declarat preşedintele rus, precizând că Rusia este "împotriva proliferării armelor de distrugere în masă, chimice sau nucleare".

Rusia a provocat o lovitură de teatru, luni, anunţând că le-a propus aliaţilor săi sirieni să-şi plasese stocurile de arme chimice sub control internaţional şi să le distrugă, propunere acceptată de Damasc.

"Vom conlucra cu sirienii, cu partenerii noştri americani", a mai spus Vladimir Putin. "Sper că acesta va fi un pas înainte spre o soluţionare paşnică a crizei", a adăugat preşedintele rus.

Occidentalii acuză regimul sirian de a fi desfăşurat un atac cu arme chimice la 21 august în apropiere de Damasc, soldat cu sute de morţi.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin atac siria arme chimice