x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin critică extinderea NATO, dar spune că Rusia e gata să coopereze cu Alianţa

Putin critică extinderea NATO, dar spune că Rusia e gata să coopereze cu Alianţa

03 Dec 2019   •   21:30
Putin critică extinderea NATO, dar spune că Rusia e gata să coopereze cu Alianţa

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a criticat marţi extinderea continuă a NATO, despre care a spus că este inutilă, dată fiind absenţa unei ameninţări din partea Moscovei, după colapsul în 1991 al Uniunii Sovietice, relatează Reuters.

În cadrul unui discurs susţinut la o conferinţă pe teme militare de la Soci, Putin a spus că extinderea NATO reprezintă o ameninţare pentru Rusia, dar a spus că speră că interesul împărtăşit pentru securitatea comună va prevala.

În pofida tensiunilor, Putin a subliniat că Rusia este în continuarea gata să coopereze cu alianţa militară.

„Am exprimat în mai multe rânduri voinţa noastră de a coopera cu NATO în privinţa unor ameninţări reale precum terorismul internaţional, conflicte armate locale şi pericolul proliferării armelor de distrugere în masă”, a declarat preşedintele rus, citat de agenţiile ruse de presă preluate de AFP, şi asta în pofida comportamentului „incorect sau chiar grosolan” al NATO faţă de Moscova.

El a făcut aceste declaraţii în contextul în care preşedintele american, Donald Trump, a criticat aliaţii cei mai importanţi din UE înainte de summitul aniversar al NATO de la Londra, afirmând că afirmaţiile lui Macron despre „moartea cerebrală a NATO” au fost „foarte răutăcioase” şi că Germania cheltuieşte prea puţin pentru apărare.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi, la Soci, că Kremlinul urmăreşte cu atenţie evoluţiile din NATO, dar consideră aceste evenimente treburile interne ale Alianţei, relatează agenţia TASS.

„Nu este treaba noastră”, a răspuns el la o întrebare privind contradicţiile interne din NATO. „Este treaba noastră când Alianţa ameninţă securitatea Federaţiei Ruse”, a subliniat Peskov.

Purtătorul de cuvânt de la Kremlin a mai spus că „Alianţa este produsul Războiului Rece”. „Federaţia Rusă nu a vrut niciodată ca această epocă să se întoarcă dar Alianţa, care a luat naştere plecând de la o ideologie a confruntării nu poate, bineînţeles, să ofere altceva, conceptual”, a atras atenţia purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Din acest punct de vedere, bineînţeles, urmărim cu atenţie procesele din cadrul Alianţei iar, în ceea ce priveşte moartea, sau nu, a unui organ sau altul, ei bine, asta nu ne priveşte”, a spus Peskov. El s-a referit la recenta declaraţie a lui Macron privind faptul că NATO ar fi în „moarte cerebrală”.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin nato