x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin ii baga-n sperieti pe europeni

Putin ii baga-n sperieti pe europeni

23 Sep 2004   •   00:00

Dupa ce luarea de ostatici de la scoala din Beslan s-a transformat in macel, presedintele Putin a jurat ca va face ordine in tara.

ANA ILIE

Nimeni nu se asteapta ca tancurile rusesti sa intre din nou in Varsovia sau Bucuresti, observa publicatia Financial Times, dar tarile central si est-europene iesite recent din sfera de influenta a Moscovei se tem de perspectiva unei Rusii autoritare.

FACE CURAT. La inceputul lunii, Putin a anulat alegerile directe pentru cei 89 de guvernatori regionali si a intarit rolul serviciilor de securitate, iar Moscova a fost teatrul unei operatiuni de expulzare a aproape 1.000 de imigranti ilegali, majoritatea originari din Caucazul de Nord.

INGRIJORATI. Adjunctul sefului diplomatiei poloneze, Adam Rothfeld, a calificat aceste actiuni ca "ingrijoratoare".

Rothfeld a subliniat ca Putin vrea putere absoluta in defavoarea valorilor democratice. Nici Romania nu are de castigat de pe urma unei Rusii autoritare, sustine analistul Dorel Sandor. Orice incercare de a coopta Moscova in descurajarea separatismului in Transnistria a esuat, iar "politicile mai rigide ale lui Putin nu sunt vesti bune pentru Romania".

×
Subiecte în articol: externe