x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin l-a ţinut pe Elţin prizonier într-o "cuşcă aurită"

Putin l-a ţinut pe Elţin prizonier într-o "cuşcă aurită"

de Mihaela Matachita    |    21 Sep 2009   •   00:00

Fostul premier rus, Mihail Kassianov, în prezent opozant al regimului, afirmă că fostul preşedinte al Federaţiei Ruse, Boris Elţin, şi-a trăit ultimii ani într-o "cuşcă aurită", izolat şi cu convorbirile ascultate, la ordinul succesorului său, Vladimir Putin.

Kassianov face această afirmaţie într-o carte, din care săptămânalul rus Novoe Vremia (Timpuri Noi) a publicat, luni, unele extrase, potrivit AFP. În final, "a înţeles că trăia asemenea unui prizonier într-o cuşcă aurită", la aniversarea  a 75 de ani, pe 1 februarie 2006, relatează Kassianov referindu-se la Boris Elţin.

Acesta "a suportat greu faptul că a fost obligat să îşi sărbătorească cei 75 de ani la Kremlin şi nu aşa cum dorea" liber, într-o manieră informală. Organizatorii deciseseră că acest din urmă lucru era posibil şi că nu trebuia să se facă invitaţii, adaugă fostul premier care nu a fost invitat. Kassianov îşi aminteşte că, atunci când i-a telefonat pentru a-l felicita de ziua de naştere, Elţin era "furios" şi s-a plâns că "îmi ascultă toate telefoanele".

Primul şef de guvern al lui Putin în perioada 2000-2004, Kassianov afirmă că preşedintele "a ordonat" miniştrilor să nu-l mai viziteze pe Elţin la reşedinţa sa de la Gorki, din apropierea Moscovei. "Într-o zi, în cursul unei şedinţe a Consiliului de Securitate, Putin mi-a zis: «Spune miniştrilor să nu-l mai deranjeze pe Boris Nikolaievici, fără vreo nevoie deosebită, cu vizitele lor.

Medicii se enervează, spun că el e agitat după aceste întâlniri şi că îi trebuie linişte, suferă totuşi de inimă»". În toamna lui 2006, în timpul unei întâlniri cu Elţin, fostul preşedinte a insistat pentru ca oaspetele său "să îşi schimbe în mod regulat telefonul, pentru a scăpa de ascultări", a mai relatat Kassianov. "Cumpăraţi mai multe, modelele cele mai simple, pentru ca să nu regretaţi. Luaţi-le, vorbiţi şi aruncaţi-le, luaţi altul, vorbiţi şi aşa mai departe", a spus Boris Elţin, pe atunci spitalizat pentru o fractură.
Fostul preşedinte a murit câteva luni mai târziu, în aprilie 2007.
Contactat telefonic de AFP, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, în prezent prim-ministru, a fost evaziv: "Nu consider că interviul domnului Kassianov poate constitui o temă de comentariu". 

×
Subiecte în articol: vlad boris eltin