x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin le dă momeală europenilor

Putin le dă momeală europenilor

de Şerban Mihăilă    |    13 Noi 2018   •   10:42
Putin le dă momeală europenilor

Înăbușit în ultima clipă de ceremoniile legate de centenarul armistițiului care a pus capăt Primului Război Mondial, scandalul ce ar fi putut fi provocat de declarațiile președintelui francez în privința necesității creării unei armate europene a fost speculat prompt de liderul de la Kremlin. Vladimir Putin nu a ratat momentul și a acționat pentru fisurarea relațiilor transatlantice.

„Europa este o entitate economică puternică, o uniune economică puternică și este absolut natural să vrea să fie independentă, autonomă și suverană în materie de apărare și securitate”, a declarat președintele rus, la Paris, la sfârșitul săptămânii trecute. Prezent la ceremoniile organizate cu ocazia a 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial, Putin a încurajat posibila înființare a unei armate europene, pe care a calificat-o drept „un proces pozitiv”, ce „ar întări lumea multipolară”, scrie Reuters. Afirmațiile lui Putin par un fitil băgat în mijlocul Alianței Nord-Atlantice, la doar câteva zile după ce liderul francez, Emmanuel Macron, lansase ideea creării unei armate europene, care să protejeze bătrânul continent de China, Rusia și „chiar de SUA”. Macron adăuga că apărarea Europei nu trebuie să mai depindă doar de americani. Imediat, șeful Casei Albe, Donald Trump, a calificat sugestia lui Macron drept „foarte insultătoare” și i-a invitat pe europeni să-și plătească mai întâi datoriile pe care le au față de SUA în cadrul NATO. Oficialitățile de la Paris au declarat rapid că totul a fost o simplă „neînțelegere”.

Susținerea lui Putin față de inițiativa lui Macron oferă europenilor un cadou otrăvit, într-un moment în care Rusia urmărește să fisureze cu orice preț unitatea transatlantică și să-i îndepărteze pe americani de UE.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin