x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin, martor la procesul lui Hodorkovski

Putin, martor la procesul lui Hodorkovski

de Sînziana Stancu    |    01 Apr 2009   •   00:00

Fostul director al gigantului petrolier rus Iukos, Mihail Hodorkovski, a cerut ca premierul rus, Vladimir Putin, să fie citat ca martor în procesul său de deturnare şi vânzare ilegală de petrol, informează AFP.



"Este important ca Vladimir Vladimirovici Putin să fie citat în calitate de martor, pentru că i-am înmânat personal rapoarte cu privire la destinaţia veniturilor grupului Iukos", a declarat Hodorkovski. Procesul lui Hodorkovski se află în faza de examinare a acuzaţiilor de deturnare şi vânzare ilegală de petrol, în valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro. "Propun ca acest proces să fie oprit. Cred că aceasta ar fi cea mai bună soluţie posibilă pentru ţară şi ar fi legal justificată", a afirmat Hodorkovski, ai cărui avocaţi au invocat, între altele, mai multe vicii de procedură.

ALTE OFICIALITĂŢI
Hodorkovski a mai cerut citarea ca martori a numeroşi alţi oficiali ruşi, între care Igor Secin, actualul vicepremier, precum şi foşti membri ai KGB şi ai armatei, care deţin funcţii importante în stat. Secin, care a rămas o perioadă lungă în umbra Kremlinului, în perioada în care Vladimir Putin era preşedinte (2000-2008), este descris de rudele lui Hodorkovski ca fiind cel care a organizat cercetările împotriva lui.

Acesta este cel de-al doilea proces al lui Hodorkovski, care ajunsese la un moment dat cel mai bogat om din Rusia, după ce, în primul, a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru fraudă şi evaziune fiscală şi i s-au confiscat toate bunurile. "Consider că acest proces nu are nici un sens din punct de vedere legal. Guvernul şi-a însuşit deja Iukos. Veniturile din vânzare au fost deja împărţite (...), nu mai sunt bani de luat", a declarat Hodorkovski în timpul primei şedinţe publice.

REŢINUŢI LA MITING
Poliţia rusă a reţinut câţiva susţinători ai lui Mihail Hodorkovski care protestau în faţa Tribunalului din Moscova, unde are loc procesul fostului om de afaceri. Protestatarii s-au adunat marţi în faţa Tribunalului Hamovniceski şi au distribuit pliante care susţin că Hodorkovski este nevinovat. Dacă va fi găsit din nou vinovat, el riscă să primească încă 22 de ani de închisoare.

×
Subiecte în articol: externe hodorkovski