x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin se dezlantuie

Putin se dezlantuie

28 Sep 2004   •   00:00

In timp ce Putin isi intareste autoritatea, presa controlata de Kremlin leaga numele magnatului Hodorkovski de actiunile teroriste cecene. Actiuni care, se pare, sunt pregatite in Ciprul de Nord.

ANCA ALDEA

Presedintele rus, Vladimir Putin, a inaintat ieri Dumei de Stat un controversat proiect de lege care prevede ca viitorii guvernatori si deputati ai Federatiei Ruse sa fie numiti direct de seful administratiei de la Kremlin. Potrivit publicatiei Novaia Gazeta, citata de agentia Rusia la zi, "propunerile privind desfiintarea alegerilor de guvernatori si a districtelor cu vot uninominal contrazic spiritul democratic".

Masura a fost luata ca urmare a escaladarii tensiunilor in Caucazul de Nord si anuntata ca "reforma radicala" dupa atentatul terorist de la scoala din Beslan, in Osetia de Nord. Putin isi apara deciziile cu tarie, precizand la fiecare aparitie publica faptul ca Rusia va ramane "statul democratic care a ales sa fie in urma cu zece ani", relateaza AFP.

CRITICI. Proiectul inaintat Camerei Inferioare a Parlamentului este considerat "prea autoritar". Doi fosti presedinti rusi, Boris Eltin si Mihail Gorbaciov, au lansat o tirada de critici impotriva lui Putin, iar liderul SUA, George W. Bush, i-a sugerat sa tina mai mult cont de valorile democratice.

Putin nu prea are de ce sa se teama. Informatiile care ajung cu greu sau trunchiate la populatie au facut recent subiectul unui sondaj de opinie, sustine Rusia la zi. Sondaj care a aratat ca 63% dintre rusi nu inteleg sensul schimbarilor propuse de Putin.

IN JUSTITIE. Masurile radicale ale presedintelui au inceput sa dea roade in Cecenia. Dupa pierderi de vieti omenesti de o parte si de alta a fortelor ruse si cecene, Serviciul Federal de Securitate (FSB) a anuntat ieri ca trei teroriste cecene vor fi aduse in fata justitiei pe motiv de adeziune la o grupare armata ilegala.

In campania sustinuta a Rusiei pentru combaterea rebelilor ceceni este implicata si insula Cipru. Mai precis, zona de nord, controlata de turci. Ministrul cipriot-grec al Justitiei, Doros Theodorou, a declarat ca exista in aceasta regiune baze de antrenament ale insurgentilor ceceni. In Rusia, televiziunea nationala NTV, controlata de Kremlin, a facut legatura intre miliardarul rus Mihail Hodorkovski, fostul sef al gigantului Iukos, si atentatele teroriste cecene.
×
Subiecte în articol: externe