x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin şi Trump se întâlnesc la Helsinki

Putin şi Trump se întâlnesc la Helsinki

29 Iun 2018   •   18:01
Putin şi Trump se întâlnesc la Helsinki

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul său american, Donald Trump, se vor întâlni pe 16 iulie, la Helsinki, pentru primul lor summit bilateral, au anunţat, ieri, Kremlinul şi Casa Albă, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Cu prilejul întrevederii de la Helsinki vor fi abordate „stadiul actual şi perspectivele de dezvoltare a relaţiilor ruso-americane”, precum şi principalele subiecte internaţionale, menţionează comunicatul emis de Kremlin. La rândul său, Casa Albă s-a mulțumit să precizeze: „Cei doi lideri vor discuta despre relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia, precum şi despre o serie de subiecte legate de securitatea naţională”. Anunţul a fost făcut simultan la Moscova şi Washington, potrivit celor convenite în timpul discuţiilor purtate în ajun de consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, în capitala rusă, unde s-a întâlnit cu preşedintele Putin, care a declarat că doreşte o revigorare a relaţiilor ruso-americane. Acestea se află în cel scăzut punct de după Războiul Rece, printre sursele de tensiune aflându-se războiul din Siria, criza din Ucraina şi acuzaţiile de ingerinţă a Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA, din 2016. Consilierul de politică externă al Kremlinului, Iuri Uşakov, a declarat, după întrevederea cu John Bolton, că summitul va avea loc într-un stat terţ convenabil ambelor părţi şi că pentru pregătirea sa au fost necesare mai multe săptămâni. Donald Trump afirmase, încă de miercuri, că este posibil ca întâlnirea să aibă loc la Helsinki.

Precedentele întâlniri între preşedinţii rus şi american au avut loc doar în timpul unor reuniuni internaţionale, ultima dată în noiembrie, la summitul Asia-Pacific din Vietnam.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a mediat întâlnirea

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin donald trump helsinki