x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin, șifonat serios în alegerile locale

Putin, șifonat serios în alegerile locale

de Şerban Mihăilă    |    10 Sep 2019   •   08:06
Putin, șifonat serios în alegerile locale

Într-un test politic extrem de important înaintea alegerilor parlamentare naționale din 2021, partidul președintelui Vladimir Putin, Rusia Unită, aflat la putere, a suferit o înfrângere majoră, duminică, pierzând aproape o treime din mandatele deținute în consiliul local al Moscovei, legislativul capitalei ruse. Rezultatul alegerilor locale și regionale din Rusia pare să fi fost marcat de cele două luni de proteste organizate la Moscova.

 

Soldat cu arestarea a peste 2.700 de persoane numai în capitala Rusiei, valul de manifestații contra Kremlinului și a liderului său și-a făcut efectul: formațiunea politică a președintelui Putin a ieșit șifonată serios din alegerile locale de la Moscova. Protestele izbucniseră încă de la mijlocul lunii iulie, după ce Comisia Electorală Centrală a refuzat să înregistreze un număr mare de candidaţi ai opoziţiei, afirmând că aceştia nu au reuşit să adune suficiente semnături de la susţinători reali. Candidaţii excluşi, printre care şi aliaţi ai liderului Aleksei Navalnîi, au condamnat decizia, spunând că este doar un truc ordinar folosit pentru a-i opri să câştige locuri în consiliul local din Moscova. Navalnîi a promovat apoi o strategie eficientă, prin care şi-a îndemnat susţinătorii să voteze în întreaga țară pentru candidatul cu cele mai mari şanse să învingă Rusia Unită. Liderul opoziției ruse și-a justificat tactica, declarând că scrutinul local este o oportunitate pentru a consolida formațiunile din opoziție în fața Rusiei Unite, înaintea alegerilor parlamentare naționale din 2021. De cealaltă parte, potrivit BBC, brand-ul formațiunii politice a lui Putin „a devenit în ultima vreme atât de toxic”, încât toți membrii săi au candidat din postura de independenți. Echipa lui Navalnîi i-a numit „candidați sub acoperire” ai Rusiei Unite și a organizat o campanie de susținere a celor mai bine plasați adversari ai acestora. Din moment ce majoritatea aliaților din opoziție ai lui Navalnîi nu au avut voie să participe la alegeri, comuniștii, independenții și alte formațiuni politice au câștigat locuri în legislativul moscovit, în detrimentul Rusiei Unite. 

Comuniștii câștigă teren

Ieri după amiază, agențiile de presă din Rusia anunțau că partidul lui Putin a pierdut aproape o treime din mandatele deținute în consiliul local al Moscovei, deși își păstrează majoritatea în legislativul local. Conform RIA, Rusia Unită ar urma să controleze 26 din cele 45 de locuri ale consiliului local. La alegerile din 2014, Rusia Unită obținuse 28 de locuri cu numele său şi alte 10 prin intermediul unor candidaţi independenţi pe care i-a susţinut. Potrivit aceleiași surse, Partidul Comunist a luat duminică mandate de la Rusia Unită, obţinând acum 13 locuri, faţă de cele cinci câștigate în alegerile precedente. Alte două partide - Partidul Iabloko, de opoziţie, şi Partidul Rusia Corectă - ar fi câştigat câte trei locuri. În schimb, la Sankt-Petersburg, candidatul Kremlinului a câștigat duminică alegerile pentru funcția de guvernator. Opoziția a denunțat însă fraude masive. Moscova și Sankt-Petersburg au fost orașele unde campaniile electorale au provocat cele mai mari controverse.

Data trecută, Rusia Unită câștigase 40 din cele 45 de mandate. Putem spune că, la Moscova, rezultatul obținut astăzi este un triumf”.

Aleksei Navalnîi

×
Subiecte în articol: vladimir putin