x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin spune despre Serghei Skripal că este un „ticălos” și un „trădător de țară”

Putin spune despre Serghei Skripal că este un „ticălos” și un „trădător de țară”

03 Oct 2018   •   17:32
Putin spune despre Serghei Skripal că este un „ticălos” și un „trădător de țară”

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a calificat miercuri drept un 'ticălos' şi un 'trădător de ţară' pe fostul agent dublu rus Serghei Skripal, care a fost otrăvit împreună cu fiica sa Iulia în martie în sud-vestul Angliei, afirmând că acesta a continua să colaboreze cu serviciile secrete occidentale şi după ce a ajuns în Marea Britanie în 2010 ca urmare a unui schimb de agenţi de spionaj efectuat între Statele Unite şi Rusia, potrivit AFP, TASS şi Reuters. 

'Acest Skripal nu este decât un trădător. A fost prins şi pedepsit, a stat 5 ani în închisoare. Noi l-am eliberat, el a plecat (în Marea Britanie) şi a continuat să colaboreze şi să consilieze serviciile secrete' occidentale, a declarat Putin în cadrul unui forum consacrat energiei la Moscova, calificându-l drept un 'ticălos' pe fostul spion. 

Serghei Skripal, fostul colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse) şi fiica sa Iulia au fost descoperiţi fără cunoştinţă pe o bancă publică în Salisbury la începutul lunii martie. Marea Britanie susţine că ei au fost otrăviţi cu un agent neurotoxic Noviciok (de tip militar) de către doi 'ofiţeri' GRU. 

O femeie a murit mai târziu după ce a intrat în contact cu substanţa respectivă, după ce partenerul ei îi dăruise o sticluţă de parfum pe care o găsise aruncată. 

Rusia neagă orice implicare în cazul Skripal şi denunţă o 'manipulare a informaţiei' menită să o izoleze pe plan internaţional. 

'Văd că unii dintre colegii voştri (jurnalişti) merg până într-acolo încât avansează teoria că Skripal ar fi aproape un militant pentru drepturile omului', a afirmat Putin, adăugând: 'El este un simplu spion. Un trădător de ţară. Există aşa o noţiune - trădător de patrie. El este unul dintre aceştia'. 

'Uneori mă uit la ce se întâmplă în acest caz şi mă îngrozeşte', a mai spus miercuri Putin, care provine de asemenea din serviciile secrete. 

Serghei Skripal, fost colonel GRU, a fost condamnat în 2006 pentru 'înaltă trădare' după ce a fost găsit vinovat că a vândut informaţii britanicilor. El a beneficiat în 2010 de un schimb de spioni organizat între Moscova, Londra şi Washington şi s-a stabilit în Anglia.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: serghei skripal Vladimir Putin noviciok