x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Răpirea românului în Burkina Faso, revendicată! O grupare jihadistă vrea să negocieze cu Guvernul României

Răpirea românului în Burkina Faso, revendicată! O grupare jihadistă vrea să negocieze cu Guvernul României

19 Mai 2015   •   08:41
Răpirea românului în Burkina Faso, revendicată! O grupare jihadistă vrea să negocieze cu Guvernul României
Sursa foto: antena3.ro

Gruparea jihadistă salafistă din Sahel Al-Mourabitoune afirmă într-o înregistrare audio difuzată de agenţia mauritană Al-Akhbar că-l deţine pe românul răpit în Burkina Faso în aprilie şi "îndeamnă Guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului"

Mesajul audio este prezentat în numele lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezintă drept liderul grupării, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar, relatează postul Vocea Americii (VOA) în pagina electronică, Citat de ANTENA 3.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, aflat la Bruxelles, se întoarce, marţi, de urgenţă în ţară, în urma informaţiilor apărute în presă despre românul răpit în Burkina Faso. Bogdan Aurescu era plecat la reuniunea Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei care se desfăşoară la Bruxelles.

Citeşte şi Român răpit de o grupare teroristă. în Burkina Faso. MAE a activat celula de criză, Vezi reacţia premierului Ponta


Afirmând că vorbeşte în numele lui "Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune", autorul acestei înregistrări audio în arabă "îndeamnă Guvernul român să acorde o atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului deţinut de către grupare".

"Guvernul român va purta întreaga responsabilitate a sorţii ostaticului, dacă întârzie să profite de ocazia care îi este dată să-şi elibereze cetăţeanul", adaugă el, referindu-se aparent la lipsa negocierilor cu Bucureştiul.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, aflat la Bruxelles, se întoarce, marţi, de urgenţă în ţară, în urma informaţiilor apărute în presă despre românul răpit în Burkina Faso. Bogdan Aurescu era plecat la reuniunea Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei care se desfăşoară la Bruxelles.

Românul, ofiţer de securitate într-o mină de mangan din Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Nigerul şi Mali, a fost răpit pe 4 aprilie de către persoane înarmate care purtau turbane, o răpire care nu a făcut anterior obiectul niciunei revendicări considerate credibile.

Înregistrarea difuzată de Al-Akhbar, care transmite frecvent revendicări jihadiste, se încheie cu o reiterare a jurmântului de credinţă faţă de reţeaua teroristă Statul Islamic (SI), prestat săptămâna trecută în numele grupării salafiste Al-Mourabitoune de către Adnan Abou Walid Sahraoui şi dezminţit imediat într-un comunicat atribuit lui Mokhtar Belmokhtar.

Ahmed Jaber, jurnalist palestinian, specialist în lumea arabă, a explicat, pentru Antena 3, că zona în care se afla românul este cunoscută pentru activitatea intensă a teroriştilor care, de obicei, caută să obţină avantaje materiale din astfel de gesturi.

"În zona menţionată este zona magrebiană, zona nordului african, plină de anumite structuri fantome, care au la bază ori răpirea pentru bani sau pentru a şifona imaginea lumii arabe", a explicat Ahmed Jaber.

"Ameninţarea este cam ciudată. În primul rând, România nu are şi nu a avut niciodată vreo relaţie de duşmănie cu lumea arabă. Ba din contră, România a fost mereu prietenă. O organizaţie teroristă în lumea islamică şi arabă sunt foarte bine plătite, profitând de starea generală de sărăcie din zonele în care acţionează."

De asemenea, Ahmed Jaber a explicat că statul român trebuie să reacţioneze în mod serios, fiind vorba de viaţa unui cetăţean român la mijloc.

Radu Tudor: Serviciile de informaţii au un rol esenţial în povestea cu românul răpit în Burkina Faso

Realizatorul emisiunii "Punctul de Întâlnire", Radu Tudor, a explicat că zona în care a avut loc răpirea românului este o zonă sensibilă, instabilă, în care se fac eforturi mari internaţionale pentru stabilitate. 
 
"Afilierea la ISIS şi practica unor grupări din vestul Africii îngrijorează, în mod evident. Acela este un spaţiu al instabilităţii. Este un spaţiu în care Franţa a realizat mai multe incursiuni pentru a combate instabilitatea accentuată. Din păcate, există o tradiţie cu bătălii politice, şi iată, şi pentru reţele fundamentaliste. Există avertismente foarte serioase, oamenii îşi asumă nişte riscuri foarte, foarte mari. Probabil contractele sunt atât de bune încât tentaţia este mai puternică decât ameninţarea."
 
De asemenea, Radu Tudor a explicat că aceste reţele sunt de obicei bogate, au acces la bani şi resurse şi occidentul încearcă deja de ani buni să stabilizeze zona.

Citeşte şi Băsescu, atac la Iohannis şi Ponta în cazul românului răpit în Burkina Faso
 
"În multe din statele respective sunt zeci de grupări de crimă organizată, care s-au afiliat la ISIS şi Al-Qaida, ele sunt alimentate de contrabandă, de lovituri împotriva unor mine foarte bogate sau compounduri petroliere. La fel ca în multe alte ţări bogate din Africa, există şi o prezenţă masivă occidentală, dar şi grupări de crimă organizată şi multe reţele teroriste. Sunt bogate, au acces la bani şi adoptarea ideologiei fundamentaliste nu face decât să completeze un tablou de coşmar."
 
Totodată, Radu Tudor a arătat că este posibil ca românul răpit la 4 aprilie să nu fi fost răpit chiar de această grupare. 
 
"Este foarte posibil ca cetăţeanul român să nu fi fost în mâinile acestei grupări de la început. E posibil ca nişte grupări de tuaregi, afiliate unor organizaţii fundamentaliste să fi pus în practică acest plan de răpire şi apoi să fi fost predat unei organizaţii teroriste. La fel ca în cazul răpirii jurnaliştilor. Executanţii răpirilor nu sunt întotdeauna nişte fundamentalişti, dar având trofee importante ce cetăţeni occidentali."
 
"Există o celulă de criză la MAE, din care fac parte diplomaţi dar şi reprezentanţi ai serviciilor secrete. S-a menţinut un contact constant cu Burkina Faso şi ţările aliate din Europa. România se bazează pe puterea serviciilor secrete franceze, dar este un hazard, nu ai de unde să ştii cum va reacţiona liderul unei organizaţii teroriste. Sunt convins că autorităţile române încearcă, prin intermediul celor din Burkina Faso, să stabilească o legătură cât de cât cu organizaţia asta, să încerce să negocieze eliberarea românului. Eu sper că resursele umane şi contactele puternice în rândul serviciilor occidentale le va permite să intre în dialog cu reţeaua şi să negocieze eliberarea. Un stat membru NATO, când este implicat într-un astfel de moment delicat, în acel moment se activează toate relaţiile de prietenie", a conchis Radu Tudor.


×
Subiecte în articol: jihadisti revendicare rapire burkina faso