x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Raportul C.E. reflectat de presa internaţională: Peştele de la cap se împute!

Raportul C.E. reflectat de presa internaţională: Peştele de la cap se împute!

de Ovidiu Ciutescu    |    24 Iul 2008   •   00:00
Raportul C.E. reflectat de presa internaţională: Peştele de la cap se împute!

12:10 • Frankfurter Allgemeine Zeitung este publicaţia cea mai tranşantă din Germania în urma raportului Comisiei Europene.  "UE a constatat o dată în plus că nimic nu s-a schimbat în cele două ţări în ceea ce priveşte corupţia”, scrie publicaţia care arată că cele două state reprezintă dezamăgirea Europei.

Frankfurter Allgemeine Zeitung este publicaţia cea mai tranşantă din Germania în urma raportului Comisiei Europene.  "UE a constatat o dată în plus că nimic nu s-a schimbat în cele două ţări în ceea ce priveşte corupţia”, scrie publicaţia care arată că cele două state reprezintă dezamăgirea Europei.

 

CONCLUZII NIMICITOARE. „Într-adevăr, abordarea CE este nuanţată pentru fiecare ţară în parte, România apărînd într-o lumină întrucîtva mai favorabilă decît Bulgaria. Pentru cele două ţări constatarea CE nu este decît o catalogare, iar pentru celelate state o dezamăgire", scrie FAZ. Ambele ţări sînt cu mult în urma standardelor celorlalte membre UE, "autorităţilor postcomuniste lipsindu-le hotărîrea să abordeze problema cu obişnuita fermitate”. Publicaţia nu se sfieşte de cuvinte dure şi spune că, privind la rece, situaţia din cele două ţări poate fi sintetizată astfel: "Peştele de la cap se-mpute". FAZ pune doar pe seama limbajului diplomatic uzual faptul că CE menţionează în rapoarte şi progresele ţărilor, la care se adugă un ton pedagogic de încurajare, nu de sancţionare. "Ce rămîne de făcut?", se întreabă FAZ. Răspunsul este în acelaşi ton cu restul articolului: "Este aproape de netăgăduit că s-a comis o greşeală când s-a decis aderarea României şi Bulgariei în 2007.  Învăţătura de minte pentru următoarele extinderi (nu prea apropiate): nicio aderare fără îndeplinirea tuturor condiţiilor". Der Standard titrează "Neîncredere la Sofia, autocritică la Bucureşti", amintind de a şasea moţiune de cenzură din Bulgaria şi de faptul că autorităţile române au considerat că raportul este "corect".  În reacţie la raportul UE, o poziţia bulgară a depus cea de-a şase moţiune de cenzură împotriva Guvernului bulgar, după venirea acestuia la putere în 2005. Motivul invocat împotriva Cabinetului lui Serghei Stanişev a fost seria de prejudicii aduse Bulgariei şi cetăţenilor săi, care acum au de suferit de pe urma retrageri finanţărilor europene. Pe de altă parte, scrie publicaţia austriacă, autorităţile de la Bucureşti au apreciat că raportul este "corect" şi cotidianul o citează pe procurorul general Laura Kovesi, care susţine că raportul evidenţiază problemele reale ale sistemului judiciar. Este menţionat şi premierul Călin Popescu-Tăriceanu, care a promis "tolerenţă zero" faţă de corupţie.  

 

RAPORT REALIST. International Herlald Tribune titrează "UE taie fondurile pentru Bulgaria" şi vorbeşte pe larg despe probleme ţării în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, crima organizată şi absorbţia fondurilor europene. În ceea ce priveşte România, International Herald Tribune comentează că CE s-a arătat îngrijorată de lipsa sancţiunilor împotriva corupţiei la nivel înalt. Revista americană Time pune, la rîndul său, accentul pe Bulgaria şi pe sancţiunile severe venite din partea UE. Time scrie că, în ciuda faptului că şi România a fost criticată de raportul UE, Comisia a decis să nu taie finanţările europene destinate Bucureştiului. "Bulgarii comentează că România este la fel de coruptă, dar că a reuşit să implementeze mai inteligent reformele şi să ascundă abuzurile", completează publicaţia. Cotidianul britanic The Guardian scrie că "UE îngheţă ajutoarele pentru Bulgaria din cauza corupţiei", relatînd pe larg despre neregulile din sistemul de gestionare a fondurilor europene şi despre problemele politice. Despre România The Guardian scrie că ţara a fost avertizată să-şi accelereze reformele din domeniul justiţiei fără a fi însă sancţionată cu tăierea fondurilor.  Mai mult, publicaţia scrie că România, prin vocea premierului Călin Popescu-Tăriceanu, şi-a luat angajamentul ferm de a eradica corupţia. "În ciuda rapoartelor negative pentru cele două ţări, Executivul UE a reiterat faptul că decizia de a include România şi Bulgaria în UE în 2007 a fost corectă", conchide The Guardian.

×
Subiecte în articol: externe romania scrie raportul