x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rasmussen AVERTIZEAZĂ: Putin ar putea ataca o ţară baltică pentru a testa NATO!

Rasmussen AVERTIZEAZĂ: Putin ar putea ataca o ţară baltică pentru a testa NATO!

06 Feb 2015   •   12:26
Rasmussen AVERTIZEAZĂ: Putin ar putea ataca o ţară baltică pentru a testa NATO!

Vladimir Putin ar putea plănui un atac asupra unei țări baltice pentru a testa reacția de momilizare a NATO, avertizează fostul secretar general al Alianței, Anders Fogh Rasmussen, potrivit The Daily Telegraph.

Putin are ambiții foarte periculoase și ele depășesc Ucraina, țintind state baltice pentru a testa solidaritatea Alianței Nord-Atlantice. "Putin vrea să redea Rusiei poziția sa de mare putere. Există o mare probabilitate ca el să intervină în (regiunea) Baltica pentru a testa articolul 5 al NATO. Putin știe că el va fi învins dacă va trece linia roșie și atacă un aliat al NATO. Dar el este un specialist al războiului hibrid", a declarat Rasmussen.

Articolul 5 din Tratatul Alianței Nord-Atlantice stipulează că un atac armat împotriva uneia din țările membre "va fi considerat un atac îndreptat împotriva tuturor părților". Și, în consecință, acestea vor sprijini "partea sau părțile atacate", inclusiv prin forță dacă va fi necesar.

Există temeri că Putin ar putea genera un conflict în Estonia sau Letonia, țări unde minosritatea rusă este foarte importantă.

Declarațiile lui Rasmussen vin în contextul în care președintele francez François Hollande și cancelarul german Angela Merkel sunt așteptați vineri la Moscova, în încercarea de a-l convinge pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, să accepte un nou plan de pace pentru estul Ucrainei.

×