x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ratko Mladici s-a recules la mormântul fetei sale, înainte de aşteptata trimitere a sa la Haga.

Ratko Mladici s-a recules la mormântul fetei sale, înainte de aşteptata trimitere a sa la Haga.

de Marina Constantinoiu    |    31 Mai 2011   •   11:00

Fostul lider militar al sarbilor bosniaci, Ratko Mladici, a avut posibilitatea de a se reculege, marti dimineata, la mormantul fiicei sale Ana, aflat intr-un cimitir belgradean, pentru ca ulterior sa fie transportat la loc in celula in care are de asteptat o sentinta cruciala a judecatorilor referitoare la recursul pe care l-a depus contra deciziei de a fi transferat la Haga, relateaza AFP.

Mladici a cerut sa mearga la mormantul fiicei sale Ana, care s-a sinucis in 1994.

Curtea Suprema de la Belgrad a primit, marti, recursul apararii contra transferarii lui Mladici la Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie de la Haga (TPIY), a anuntat un purtator de cuvant al tribunalului. Avocatul fostului lider militar al sarbilor bosniaci sustine ca starea sanatatii “alarmanta' a clientului sau nu permite trimiterea acestuia la Haga.

Mladici, in varsta de 69 de ani, este inculpat de TPIY pentru genocid, crime de razboi si crime contra umanitatii in special pentru asediul asupra orasului Sarajevo care s-a soldat cu moartea a 10.000 de persoane intre 1992 si 1995 si pentru masacrarea a 8.000 de musulmani la Srebrenita (Bosnia orientala).

Judecatorii Curtii Supreme din Belgrad au acum un termen de maximum trei zile pentru a se pronunta, dar decizia ar putea fi luata si foarte rapid, inca de marti.

Mladici a fost condus la cimitirul Topcider sub protectie politieneasca. Un convoi format dintr-un autovehicul de teren Land Rover si doua vehicule de teren ale politiei a parasit Tribunalul in jurul orei locale 06:00 (07:00, ora Romaniei), a constatat un jurnalist al AFP, dar nu s-a putut stabili daca Mladici era in una dintre masini.

Biroul procurorului Tribunalului Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie a anuntat luni ca "analizeaza toate posibilitatile" privind eventuala cuplare a proceselor lui Ratko Mladici si Radovan Karadzici, respectiv fostii lideri militar si politic al sarbilor din Bosnia, relateaza AFP.

"Analizam toate posibilitatile si in conformitate cu regulile de procedura, exista posibilitatea de a solicita o cuplare a celor doua cazuri", a declarat pentru AFP Frederick Swinnen, consilier special al procurorului Serge Brammertz.

"Procurorul nu a luat inca decizia si analizeaza toate optiunile posibile", a continuat el, precizand ca Brammertz "ar trebui sa spuna mai multe" in cadrul unei conferinte de presa dupa sosirea lui Ratko Mladici la Haga, unde isi are sediul tribunalul. Potrivit lui Swinnen, "una dintre posibilitati este ca ei sa fie judecati pentru o parte (din fapte) impreuna". La intrebarea daca este vorba despre cazul masacrului de la Srebrenita, consilierul a raspuns "da". "Ceea ce vrem toti", a asigurat el, "este un proces care sa nu dureze prea mult, care sa fie bine gestionat si in care drepturile apararii, mai ales, sa fie respectate".

Radovan Karadzici si Ratko Mladici sunt acuzati de aceleasi crime de razboi, crime impotriva umanitatii si genocid, comise in timpul razboiul din Bosnia (1992-1995), in care au jucat roluri diferite, a subliniat Swinnen.

"Amandoi aveau pozitii foarte inalte, unul era om politic iar celalalt militar: de aceea se vorbeste despre cuplarea celor doua dosare, dar acest lucru nu va fi usor deoarece procesul lui Karadzici a avansat deja", a recunoscut el.

Procesul lui Radovan Karadzici, in varsta de 65 de ani, arestat la Belgrad in iulie 2008 si care se apara singur, a inceput in octombrie 2009. Pana in prezent, judecatorii au audiat 71 de martori citati de acuzare dintr-un total de 410 si aproape a incheiat examinarea bombardamentului de la Sarajevo din timpul razboiului.

Procesul a fost suspendat de mai multe ori la cererea acuzatului, care afirma ca nu are suficient timp pentru a lua cunostinta de dosarul acuzarii. Acesta ar trebui sa se reia marti.

Consilierul juridic al lui Radovan Karadzici, Peter Robinson, a declarat pentru AFP ca a discutat impreuna cu fostul lider politic al sarbilor din Bosnia ipoteza cuplarii celor doua procese. "Am decis sa asteptam sosirea lui Mladici pentru a vorbi cu el si cu echipa apararii", a declarat el.

×