x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război civil sângeros în Venezuela

Război civil sângeros în Venezuela

02 Mai 2019   •   11:00
Război civil sângeros în Venezuela

Preşedintele autoproclamat al Venezuelei, opozantul Juan Guaido, le-a cerut compatrioţilor săi să se pregătească pentru „faza finală” a planului de înlăturare a actualului șef al statului, Nicolas Maduro, în contextul în care liderul venezuelean aflat în dificultate susține că „tentativa de lovitură de stat” a fost respinsă, transmite Dpa.

După ce Guaido reușise să atragă de partea sa trupe din armata națională, iar confruntările violente de marți, între susținătorii opoziției și forțele de securitate, se soldaseră cu sute de răniți, președintele autoproclamat al Venezuelei a chemat populația în număr cât mai mare pe străzile capitalei Caracas, pentru a-l da jos de la putere pe „dictatorul Maduro”. De cealaltă parte, actualul președinte a numit protestele „o tentativă de lovitură de stat”, susţinând că opoziţia încearcă să provoace o confruntare armată între venezueleni pentru a justifica o intervenţie străină. Maduro a adăugat că se bucură de „loialitatea totală” a armatei, în condiţiile în care Guaido a susţinut, la rândul său, că militarii nu-l mai sprijină pe „uzurpatorul Maduro”. Actualul lider al regimului din Caracas și-a chemat la rândul său susținătorii „la un marş uriaş al clasei muncitoare, de un milion de oameni”. Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a afirmat că preşedintele venezuelan, Nicolas Maduro, era pregătit marţi dimineaţă să fugă spre Cuba, înainte de a fi sfătuit de Rusia să renunţe la această intenție.

 

Leopoldo Lopez, unul dintre liderii opoziţie venezuelene, s-a refugiat marți în ambasada chiliană din Caracas. Aflat în arest la domiciliu din 2017, el a fost eliberat de militari fideli lui Guaido.

 

Susținut de Moscova și Havana, Nicolas Maduro se agață de putere

×
Subiecte în articol: nicolas maduro Juan Guaido