x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe RĂZBOI ÎN GAZA/Armele s-au dezlănţuit

RĂZBOI ÎN GAZA/Armele s-au dezlănţuit

de Sînziana Stancu    |    29 Dec 2008   •   00:00
RĂZBOI ÎN GAZA/Armele s-au dezlănţuit

Unul dintre cele mai sângeroase atacuri israeliene împotriva militanţilor palestineni conduşi de Hamas, din Fâşia Gaza, ce a avut ca principală ţintă depozitele de armament ale acestora, s-a soldat, numai în prima zi, cu peste 270 de morţi şi 600 de răniţi.



Ofensiva a fost declanşată sâmbătă, la prânz, de către forţele israeliene, ca răspuns la atacurile repetate ale militanţilor palestieni asupra comunităţilor evreieşti de la graniţa cu Fâşia Gaza, scrie AFP. Militanţii Hamas au tras zeci de rachete pe teritoriul israelian, una dintre acestea căzând chiar la aproximativ 20 de kilometri distanţă de Gaza, în apropierea celui mai mare oraş din sudul Israelului, Ashdod. Într-un alt oraş din sudul Israelului, Ashkelon, străzile s-au golit sâmbătă, după ce prima rachetă trasă de palestinieni a căzut în centrul acestuia. Reprezentanţi ai armatei israeliene au informat că, de data aceasta, militanţii palestinieni au fost mai agresivi ca niciodată, avansând de două ori mai mult pe teritoriul israelian, unde au lansat peste 300 de rachete şi bombe, adică de zece ori mai multe decât anul trecut.

REFUZ
Aviaţia israeliană a răspuns ieri atacurilor palestiniene cu raiduri ce au vizat în principal depozitele de armament ale militanţilor, cele de combustibil traficat, precum şi locuinţele unora dintre liderii grupării Hamas din Gaza. Bilanţul victimelor părţii palestiniene ajunsese ieri la prânz la 270 de morţi şi peste 600 de răniţi, majoritatea din rândul militanţilor palestinieni. Ieri după-amiază, o mare parte din Fâşia Gaza era acoperită de nori groşi de fum negru, după ce avioanele israeliene bombardaseră şi incendiaseră camioanele ce transportau combustibilul de contrabandă pentru militanţii palestinieni. Ostilităţile au reînceput după numai opt zile de la expirarea armistiţiului încheiat de israelieni cu gruparea militantă islamistă Hamas, care a refuzat să îl reînnoiască şi a ameninţat cu reluarea atacurilor. Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, care este preferat de Occident şi al cărui partid, Fatah, controlează cealaltă parte a teritoriului palestinian, Cisiordania, a lansat ieri, împreună cu preşedintele egiptean, Hosni Mubarack şi cu alţi lideri ai ţărilor arabe, precum şi cu ambasadori ai ONU, un apel Hamasului de a încheia un nou armistiţiu cu Israelul.

×
Subiecte în articol: externe