x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Gaza. Turcia, victimă colaterală

Război în Gaza. Turcia, victimă colaterală

de Şerban Mihăilă    |    06 Mai 2019   •   08:50
Război în Gaza. Turcia, victimă colaterală

Sute de rachete trase asupra teritoriului israelian de către jihadiști și raidurile devastatoare de răspuns ale statului evreu asupra unor ținte palestiniene au aruncat Fâșia Gaza într-un război ce pare să distrugă pe termen lung încercările unei medieri internaționale pentru soluționarea conflictului. Mai mult, atacurile israeliene au distrus și sediul agenției turce de știri Anadolu din teritoriile palestiniene, deteriorând și mai mult relațiile bilaterale dintre Turcia și Israel.

 

Aflat în ultimele luni într-un permanent război verbal cu șeful executivului de la Ierusalim, Benjamin Netanyahu, peședintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a condamnat cu vehemență ceea ce el a calificat a fi „terorismul israelian”, după ce clădirea biroului din Gaza al agenției naționale de știri Anadolu a fost lovită de rachete ale armatei statului evreu. „Condamnăm cu fermitate atacul israelian asupra biroului Anadolu din Gaza. În pofida unor asemenea atacuri, Turcia și Anadolu vor continua să relateze pentru întreaga lume despre terorismul israelian și atrocitățile sale din Gaza și din alte părți ale Palestinei”, a scris liderul de la Ankara, ieri, pe contul său de Twitter. De cealaltă parte, oficialitățile militare israeliene s-au rezumat să precizeze că a fost bombardată o clădire a serviciilor de informații ale organizației Hamas din orașul Gaza, precum și câteva birouri de securitate ale grupării teroriste palestiniene. În timpul weekend-ului, Hamas și Jihadul Islamic au lansat asupra teritoriul Israelului peste 450 de rachete, iar o serie de baze și sedii ale extremiștilor au devenit, la rândul lor, ținta a peste 260 de atacuri de răspuns, din partea forțelor aeriene și a tancurilor israeliene. Până ieri după-amiază, cel puțin patru israelieni și 11 palestinieni au fost uciși de tirul violent declanșat între cele două părți. Între victime, susțin palestinienii, se numără o femeie însărcinată din Gaza și fetița ei, de 14 luni. Israelienii spun însă că ambele decese au fost provocate de o rachetă a Hamas, care și-a greșit ținta. Criza a izbucnit vinerea trecută, după ce un lunetist din gruparea Jihadul Islamic a tras asupra trupelor israeliene, rănind doi soldați, a precizat un comunicat al structurilor militare de comandă din Ierusalim, citat de „The Guardian”. Statul evreu a răspuns imediat printr-un raid aerian, care a ucis doi membri ai Hamas. În aceeași zi, forțele israeliene au ucis patru palestinieni și au rănit alți 51, la frontiera teritoriului palestinian, în timpul protestelor antiisraeliene săptămânale din estul Fâșiei Gaza, relatează AFP. Sâmbătă dimineață, militanții palestinieni au început barajul de rachete, care a continuat și ieri.

„Eurovision”, în zgomot de explozii

Escaladarea violențelor are loc într-un moment în care Israelul se pregătește să găzduiască, începând din 14 mai, la Tel Aviv, concursul „Eurovision”. În aceeași săptămână va fi marcat un an de la momentul în care lunetiști israelieni au ucis aproape 60 de palestinieni care manifestau la frontieră, amintește „The Guardian”.

 

 

Am dat instrucţiuni armatei să continue loviturile masive contra elementelor teroriste din Gaza şi am ordonat întărirea dispozitivelor de tancuri, artilerie şi trupe desfăşurate în jurul Fâşiei Gaza”.

Benjamin Netanyahu

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: recep tayyip erdogan