x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Răzbunarea lui Trump: Petrolul american inundă Europa

Răzbunarea lui Trump: Petrolul american inundă Europa

de Şerban Mihăilă    |    25 Apr 2018   •   13:50
Răzbunarea lui Trump: Petrolul american inundă Europa
Sursa foto: Jackie2k/Getty Images/iStockphoto

Statele Unite inundă piețele europene cu cantități record de petrol brut, în timp ce producătorii americani profită din plin de pe urma pactului dintre Rusia și Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care a redus producția mondială și a dus la creșteri spectaculoase la prețul țițeiului. De la încheierea acestui pact, cu peste un an în urmă, președintele rus, Vladimir Putin, a devenit cel mai influent jucător din cadrul acestei alianțe de conjunctură.

Rusia și OPEC au acceptat să extindă până la sfârşitul lui 2018 acordul privind reducerea producţiei, pentru a susţine preţul ţiţeiului. Pactul, care prevedea reducerea producţiei cu 1,8 milioane de barili pe zi încă de la începutul anului trecut, a permis creșterea prețului petrolului și a cotației Brent, precum și reechilibrarea pieței. Pe acest fond, petrolul brut american este considerat în momentul de față cea mai ieftină opțiune pentru europeni, susțin analiști și traderi citați de publicația britanică „Daily Express”. Prețurile relativ ridicate, generate de înțelegerea dintre Moscova și OPEC, precum și producția în creștere din SUA fac tot mai dificilă vânzarea de produse petroliere rusești sau din alte state, în Europa, susțin numeroși traderi. Foarte mulți proprietari de rafinării care obișnuiau să cumpere petrol brut din Rusia și din zona Mării Caspice s-au apucat recent să achiziționeze petrol american. „Acesta este la ofertă peste tot și pune producțiile locale sub o mare presiune”, a declarat unul dintre proprietari pentru ziarul britanic.

SUA câștigă teren în fața Rusiei și OPEC

Luna aceasta, americanii vor furniza europenilor o cantitate record de aproximativ 550.000 de barili pe zi (circa 2,2 milioane de tone), mai scrie sursa citată. În intervalul cuprins între lunile ianuarie și aprilie ale acestui an, achizițiile din SUA au crescut de patru ori față de aceeași perioadă a anului precedent. Potrivit analiștilor, fluxul de petrol brut american în Europa va continua să crească, spre rafinăriile străine, în detrimentul Rusiei și a OPEC. Potrivit Reuters, în 2017, Europa a absorbit într-o proporție de 7% petrol brut american, iar anul acesta, cel mai probabil, procentul se va dubla. Între principalele destinații ale petrolului brut american se numără Marea Britanie, Italia și Olanda. Industria americană a primit un nou impuls săptămâna trecută, chiar de la președintele Donald Trump, care a lovit în statele arabe și, prin ricoșeu, în Moscova. Șeful Casei Albe a acuzat OPEC că „umflă în mod artificial” prețul petrolului.

Se pare că OPEC o comite din nou, în condițiile în care există producții record peste tot. Prețurile la petrol sunt foarte mari, în mod artificial. Nu e bine și nu vom accepta asta!”

Donald Trump

 

După ce Rusia și țările din OPEC s-au constituit într-un cartel pentru controlul global al petrolului, administrația de la Washington pare hotărâtă să intervină pentru diminuarea influenței Kremlinului în Europa, unde Moscova încearcă să destabilizeze relațiile dintre aliații europeni ai SUA, prin intermediul prețului petrolului. 

 

×
Subiecte în articol: petrol american europa