x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reacţii - Incident nuclear la Krsko

Reacţii - Incident nuclear la Krsko

de Carmen Plesa    |    05 Iun 2008   •   00:00
Reacţii - Incident nuclear la Krsko

14:30Sistemul de alertă radioactivă a fost declanşat aseară de către Comisia Europeană, după un incident petrecut la centrala nucleară Krsko din Slovenia.



Organizaţia ecologistă Greenpeace a făcut un nou apel la abandonarea activităţilor nucleare, după ce, miercuri seară, un accident de la centrala slovenă Krsko a declanşat alarma radioactivă pe continent.

Reprezentanţii Greenpeace au calificat indicentul din Slovenia drept o dovadă a ameninţării pe care o reprezintă intalaţiile nucleare pentru oameni şi pentru mediu.

Ministrul sloven al Mediului a recunoscut astăzi că agenţia pentru securitate nucleară din ţara sa a transmis iniţial, din greşeală, că incidentul produs la Krsko a fost doar un test.

"Agenţia pentru securitate nucleară şi-a prezentat deja scuzele. Ea a utilizat formularul greşit, unul pentru teste. A fost o greşeală, o adevărată eroare umană", a declarat ministrul Janez Podobnik, pentru AFP, potrivit Mediafax.

"Eroarea a fost detectată în câteva minute, iar formularul corect a fost trimis imediat", a mai precizat ministrul.
Sistemul de alertă radioactivă a fost declanşat miercuri seară  de către Comisia Europeană, după un incident petrecut la centrala nucleară Krsko din Slovenia. Alarma a fost dată la 18.38 – ora României, moment în care centrala mai funcţiona la 22 la sută din capacitate şI era în curs de oprire. Se pare că problema apărută e o pierdere de lichid în sistemul de răcire principal al centralei.
Incidentul a fost semnalat la Bruxelles prin intermediul sistemul de alarmă nucleară rapid ECURIE, care a transmis apoi informaţia în toate statele membre UE.
Comisia a mai precizat miercuri seară că nu s-au înregistrat scurgeri radioactive în mediul înconjurător, dar că "echipa de urgenţă a Direcţiei generale pentru Transporturi şI Energie va rămâne în alertă pănă când situaţia va fi sub control”.
Centrala de la Krsko e una dintre cele mai mici din Europa. A fost construită în 1981 şI a început să produc energie în 1983. Funcţionează cu un reactor Westinhouse care folosesşte uraniu îmbogăţit.
Centrala furnizează un sfert din energie necesară Sloveniei şI Croaţiei. Centrala nucleară este gestionată în comun de societatea electrică slovenă şI croată, începând din 2002.
Sistemul european de urgenţă privind informaţii asupra radioactivităţii, ECURIE a fost creat de UE după catastrofa de la Cernobîl, din 1987.
Centrala de la Krsko se află în sud-vestul Sloveniei, în apropiere de graniţa cu Italia şi la aproximativ 1.000 de km de Bucureşti.

×
Subiecte în articol: externe centrala krsko