x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reacţii internaţionale la victoria lui Obama

Reacţii internaţionale la victoria lui Obama

de Mihaela Matachita    |    05 Noi 2008   •   00:00

Alegerea lui Barack Obama la preşedinţia Statelor Unite a fost salutată în întreaga lume prin mesaje în care reveneau deseori cuvintele cheie din campania electorală "schimbare” şi "speranţă”, se arată într-o sinteză AFP a reacţiilor internaţionale.



Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că a venit momentul "unui angajament reînnoit între Europa şi Statele Unite ale Americii”. "Avem nevoie de un ‘new deal’ pentru o lume nouă. Sper sincer că, sub conducerea preşedintelui Obama, Statele Unite îşi vor uni forţele cu Europa pentru a conduce la acest ‘new deal’ în beneficiul societăţilor noastre şi al lumii întregi”, a afirmat Barroso într-un comunicat. Referirea la ‘new deal’ este mai curând o aluzie atât la poziţia europeană favorabilă reformării sistemului financiar mondial (un nou accord Bretton Woods) ca urmare a crizei globale actuale în domeniu, cât şi la necesitatea unor noi şi mai bune relaţii transatlantice.

Într-o scrisoare  adresată preşedintelui ales american, şeful statului francez, Nicolas Sarkozy, a declarat în tradiţionalul stil cu panaş că "victoria strălucitoare” a lui Obama trezeşte "o imensă speranţă” şi că, prin votul exprimat,” americanii au ales schimbarea, deschiderea şi optimismul”.

În numele preşedinţiei franceze a Uniunii Europene, Bernard Kouchner, ministrul de extrerne din Hexagon, i-a urat "cel mai mare success” lui Obama, afirmând că "Franţa, Europa şi comunitatea internaţională au nevoie de dinamismul său, de refuzul injustiţiilor şi de voinţa sa de a avansa pentru a clădi o lume mai stabilă, mai sigură şi mai dreaptă”.

Premierul britanic Gordon Brown l-a felicitat la rândul său pe Barack Obama, salutând "valorile sale progresiste şi viziunea sa pentru viitor”.

Preşedintele german Horst Köhler l-a asigurat pe preşedintele ales al Statelor Unite că poate conta pe Germania "ca partener fiabil şi prieten de mult timp”.  La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a dat asigurări că guvernul este convins de importanţa şi valoarea parteneriatului transatlantic. 

Moscova speră într-o reînnoire a relaţiilor ruso-americane după victoria democratului Barack Obama la prezidenţialele din SUA, a declarat viceministrul rus al afacerilor externe, Grigori Karasin, citat de agenţiile de presă ruseşti.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, şi-a exprimat speranţa că "noua administraţie americană” va opta pentru "relaţii bune” cu Rusia, într-un discurs pronunţat miercuri la Moscova cu privire la starea naţiunii.

Şeful diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski, a evocat "o nouă imagine a Americii în lume”, salutând victoria lui Obama. Totodată, el s-a declarat optimist cu privire la proiectul de instalare în Polonia a unor elemente ale scutului antirachetă american.

Preşedintele chinez, Hu Jintao, a declarat că doreşte să ridice relaţiile dintre China şi Statele Unite "la un nou nivel” şi a evocat "o nouă perioadă isrtorică”.

Premierul japonez, Taro Aso, s-a angajat să întărească relaţiile cu Statele Unite, principalul aliat al ţării sale.     

Premierul israelian Ehud Olmert a salutat "victoria istorică” a lui Obama, exprimându-şi speranţa în "strângerea”relaţiilor bilaterale şi în obţinerea de progrese în procesul de pace”.

Liderul palestinian Mahmoud Abbas a cerut "accelerarea eforturilor depuse pentru a se ajunge la pace” în Orientul Apropiat, după cum a făcut cunoscut purtătorul său de cuvânt, Nabil Abou Roudeina. Cât priveşte mişcarea islamistă Palestiniană Hamas, care controlează Făşia Gaza, aceasta a cerut lui Obama "să înveţe din lecţia greşelilor” comise de administraţiile precedente şi "mai ales din aceea a lui Bush faţă de lumea arabo-musulmană”.

Într-o primă reacţie, şeful diplomaţiei irakiene, Hoshyar Zebari, a fost rezervat, afirmând doar că "nu credem că va fi o schimbare politică bruscă şi nu va avea loc o dezangajare rapidă americană din Irak, deoarece o afacere importantă se joacă aici”. Guvernul irakian are "dorinţa sinceră” de a coopera cu preşedintele ales Barack Obama în interesul celor două ţări”, a afirmat ulterior într-un comunicat purtătorul de cuvânt Ali al-Dabbagh.

Preşedintele afgan Hamid Karzai a spus că, prin alegerea lui Obama, lumea a păşit într-o "eră nouă”, în care rasa, culoarea şi originea etnică vor dispărea din politică.
    

×
Subiecte în articol: preşedintele obama