x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rebelii libieni se îndoiesc de moartea unuia dintre fiii lui Gaddafi

Rebelii libieni se îndoiesc de moartea unuia dintre fiii lui Gaddafi

de Marina Constantinoiu    |    01 Mai 2011   •   19:05

Îndoială crescândă, duminică, la Benghazi, fieful rebelilor din estul Libiei, în legătură cu moartea, anunţată în noaptea de sâmbătă spre duminică, de regimul libian, a unuia dintre fiii colonelului Muammar Gaddafi, într-un atac al NATO, la Tripoli, relatează AFP.

"Nu cred acest lucru, pentru că a fost anunţat de televiziunea libiană", a declarat Walid Mohamed. Potrivit acestui poliţist, în vârstă de 34 de ani, vestea morţii lui Saif al-Arab Muammar Gaddafi, în vârstă de 29 de ani, cel mai tânăr dintre cei şase fii ai colonelului Gaddafi, "nu va face ca războiul să se termine mai repede, pentru că (Muammar) Gaddafi este un nebun" şi "chiar dacă toată familia lui ar pieri, el nu ar abandona (puterea), până nu va muri".

În noaptea de sâmbătă spre duminică, Moussa Ibrahim, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunţat că locuinţa lui Saif al-Arab Muammar Gaddafi a fost atacată şi că tânărul şi trei nepoţi ai liderului libian au murit.

Purtătorul de cuvânt a dat asigurări că liderul libian şi soţia sa, prezenţi în această casă, nu au fost răniţi, denunţând "o operaţiune vizând asasinarea în mod direct a liderului acestei ţări".

NATO a recunoscut că a atacat "un post de comandament şi de control" din zonă, dar nu a confirmat moartea fiului lui Gaddafi.

După euforia suscitată de această veste, fieful rebelilor a fost cuprins de scepticism, din cauza lipsei de probe care să ateste decesul. "Adevărul este că informaţia nu poate verificată", a declarat Jalal al-Gallal, membru al Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), organismul politic al rebelilor, acuzându-l pe Muammar Kadhafi că "se foloseşte de atacurile NATO asupra ţintelor militare, cu scopul de a induce ideea că aceştia încearcă să îl asasineze".

"Eu nu cred că (informaţia) este veridică, pentru că, de la (începutul revoltei), la 17 februarie, Gaddafi a spus doar minciuni", a declarat Ahmed Sidan, un vânzător, în vârstă de aproximativ 20 de ani.

"A mai (minţit) în trecut. În 1986, a spus că fiica sa a fost ucisă, dar este, în continuare, în viaţă", a subliniat Sidan, referindu-se la decesul unei fiice adoptive a liderului libian, într-un bombardament american asupra oraşului Tripoli, în urmă cu un sfert de secol.

"Gaddafi spune că Saif este mort (...). Atunci, unde este cadavrul? Arătaţi-ne cadavrul", a declarat Alaa al-Obeidi, un producător din cadrul postului de televiziune de opoziţie Libya al-Ahrar, cu sediul în Qatar.

"Personal, eu nu cred că este mort. Va avea o nouă identitate şi un nou paşaport, pentru a părăsi ţara şi a pleca să trăiască în Africa, probabil în Uganda, care întreţine bune relaţii cu Gaddafi", a adăugat acesta.
×