x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rebelii sirieni sunt pe cale să răstoarne guvernul lui Assad, recunoaşte Rusia

Rebelii sirieni sunt pe cale să răstoarne guvernul lui Assad, recunoaşte Rusia

13 Dec 2012   •   18:25
Rebelii sirieni sunt pe cale să răstoarne guvernul lui Assad, recunoaşte Rusia
Sursa foto: SANA / AFP

Adjunctul ministrului de Externe din Rusia, Mihail Bogdanov, care este specializat în problemele Orientului Mijlociu, spune că rebelii sirieni câştigă teren şi este de aşteptat să-l răstoarne cât de curând pe preşedintele Bashar al-Assad.

Rusia este principalul susţinător extern al regimului lui Assad, declaraţiile lui Bogdanov având un caracter pesimist.

"Trebuie să privim faptele. Din păcate, victoria opoziţiei siriene trebuie luată în calcul", a declarat Bogdanov.

Acesta a adăugat că forţele guvernului sirian "pierd controlul a tot mai multor teritorii", iar Moscova este pregătită să evacueze cetăţenii ruşi, dacă va fi necesar.

Armata siriană s-a folosit de elicoptere şi avioane, în ultimele zile, pentru a se lupta cu rebelii, însă ministrul sirian de externe a negat acuzaţiile SUA şi NATO, cum că ar fi folosit rachete Scud.

Şi oficialii NATO spun că guvernul lui Assad este pe cale să pice. Noul lider al Coaliţiei Naţionale - opoziţia siriană - a declarat, la rândul său, că nu mai este nevoie de sprijin extern pentru alungarea lui Assad.

"Condiţiile îngrozitoare pe care le-au îndurat sirienii ar fi trebuit să ducă de multe ori la o intervenţie militară din partea comunităţii internaţionale. Acum, însă, sirienii nu mai au nimic de pierdut. Au rezolvat singuri problema. Nu mai avem nevoie de forţe internaţionale pentru a ne proteja", a spus Mouaz al-Khatib, un cleric care conduce Coaliţia Naţională.

Opoziţia siriană a fost recunoscută, ieri, ca forţă politică legitimă de către SUA.  

×
Subiecte în articol: siria assad bogdanov