x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rechinii, sub ameninţarea pescuitului comercial

Rechinii, sub ameninţarea pescuitului comercial

25 Iul 2019   •   13:33
Rechinii, sub ameninţarea pescuitului comercial

Aproximativ un sfert dintre habitatele rechinilor sunt vizate în mod activ de flotele de pescuit comercial, ceea ce limitează zonele în care aceşti prădători se pot feri de paragate, sau cârligele cu nadă, cărora le cad deseori pradă, conform unui studiu publicat miercuri, citat de DPA. 

Oamenii de ştiinţă au descoperit că zonele frecventate de specii protejate se suprapun mult mai mult cu cele vizate de pescuitul comercial, în care sunt utilizate paragate, acest lucru reprezentând o ameninţare directă la adresa prădătorilor oceanici emblematici. 

Utilizarea paragatelor reprezintă o tehnică folosită frecvent în pescuitul comercial, ce implică utilizarea unui fir lung cu sute sau mii de cârlige cu nadă ataşate de acesta la intervale. 

Studiul, efectuat de o echipă internaţională de cercetători, a fost publicat în jurnalul ştiinţific Nature.  

Oamenii de ştiinţă au urmărit 1.600 de exemplare de rechin cu ajutorul emiţătoarelor satelitare şi au monitorizat mişcarea cârdurilor de peşti vizate de pescuitul comercial pentru a observa dacă traiectoriile acestora se intersectează. 

Cercetătorii au descoperit că 24% din spaţiul utilizat într-o lună obişnuită de rechinii din zonele pelagice, sau oceanice, se suprapun cu cele în care sunt folosite paragate, iar în regiunile frecventate de specii protejate, precum rechinul marele alb, suprapunerea este şi mai accentuată, de 64%. 

Rechinii pelagici sunt specii care migrează mult, acoperind regiuni oceanice vaste. În medie, rechinii pelagici mari reprezintă o jumătate din toate capturile de rechini consemnate la nivel mondial în pescuitul comercial. 

Oamenii de ştiinţă au declarat că aceste concluzii indică faptul că rechinii pelagici au la dispoziţie spaţii de refugiu limitate în care se pot feri de pescuitul comercial, motiv pentru care este nevoie urgentă de mai multe arii protejate pentru susţinerea populaţiei în declin.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: rechini pescuit comercial