x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană pregăteşte un set de recomandări privind extracţia gazelor de şist

Comisia Europeană pregăteşte un set de recomandări privind extracţia gazelor de şist

de Agerpres    |    17 Ian 2014   •   17:11
Comisia Europeană pregăteşte un set de recomandări privind extracţia gazelor de şist

Comisia Europeană va adopta miercuri o recomandare care va conţine linii directoare privind explorarea şi extracţia gazelor de şist, în special prin metoda fracturării hidraulice de volum mare, a declarat vineri, la Bruxelles, Pia Ahrenkilde-Hansen, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

"Scopul este a furniza principii minime comune menite să sprijine statele membre care vor să execute activităţi de explorare şi producţie prin fracturare hidraulică de volum mare, asigurându-ne în acelaşi timp că climatul şi mediul sunt ocrotite, că resursele sunt folosite eficient şi că publicul este pe deplin informat asupra acestei practici. În recomandare vor fi incluse ţinte privind maximizarea beneficiilor economice şi a celor legate de securitatea energetică, dar şi privind minimizarea riscurile de mediu pentru extracţia de combustibili fosili neconvenţionali", a spus purtătoarea de cuvânt în cadrul briefingului cotidian al CE.

Ea a adăugat că recomandarea va ajuta statele membre să abordeze riscurile şi să amelioreze transparenţa pentru cetăţeni, stabilind în acelaşi timp un cadru clar pentru investitori în domeniu.

Iniţiativa CE pare să confirme informaţiile publicate anterior de presa britanică, conform cărora executivul comunitar a renunţat la planurile de elaborare a unei directive care să reglementeze strict industria extractivă a gazelor de şist prin fracturare hidraulică la nivel comunitar, în special la presiunile premierului britanic David Cameron. Motivul invocat de şeful guvernului de la Londra a fost că o astfel de iniţiativă ar descuraja investiţiile anunţate de companiile extractoare în Marea Britanie.

×
Subiecte în articol: gaze de sist exploatare gaze de sist