x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reconversie profesională de succes. Era infirmieră. A ajuns...sirenă!

Reconversie profesională de succes. Era infirmieră. A ajuns...sirenă!

de Istvan Deak    |    17 Feb 2015   •   19:56
Reconversie profesională de succes. Era infirmieră. A ajuns...sirenă!

Site-ul săptămânalului german Der Spiegel prezintă un exemplu de reconversie profesională ceva mai ieşit din comun. Infirmieră ca meserie, Sabine Schonborn (34 de ani), din Leipzig, a decis să devină profesoară de nataţie, după ce a simţit că nu mai rezistă în meseria ei.
Dar, în loc să-şi înveţe elevele să înoate în stil crawl sau bras, ea le învaţă să se mişte în apă cu picioarele strânse într-un costum de...sirenă. Adică într-o coadă de sirenă!

Sabine Schonborn a creat “şcoala sirenelor” acum opt luni, cu un capital de debut de numai 1.500 de euro, bani care i-au folosit pentru a achiziţiona 20 de costume şi înotătoare. Dar primul plonjon n-a fost deloc uşor: “Coada de peşte colorată - o mono-înotătoare pe care o folosesc cei care fac scufundări – se impregna cu apă. Cu un bloc de patru kilograme pe picioare şi picioarele lipite, se tot ducea în jos”. Să reuşeşti să înoţi cu o coadă de sirenă, fără să se te îneci, presupune să înveţi să înoţi precum delfinii, ondulând cu forţă coada.

Sabine antrenează în prezent săptămânal peste 200 de fetiţe, foarte încântate să se mişte prin apă precum Ariel, ca în desenele animate ale lui Walt Disney, ca Daryl Hannah, în comedia “Splash” sau precum cele trei eroine din serialul pentru adolescenţi “H2O”.

“Ca sirenă, câştig mai mulţi bani decât aş fi visat ca infirmieră”
“Ca sirenă, câştig mai mulţi bani decât aş fi visat vreodată pe vremea când eram infirmieră”, declară tânăra pentru jurnaliştii de la Der Spiegel. Acum are de gând să formeze noi profesoare, pentru a-şi putea mări şcoala.

În Germania există deja câteva şcoli de sirene. Prima a fost deschisă în 2013 la Schondorf, în apropiere de Stuttgart, scria, în acelaşi an, cotidianul local Stuttgarter Zeitung. Potrivit cotidianului Die Welt, această modă, care poartă numele de “mermaiding”, ar veni din Statele Unite, dar prinde aproape peste tot, pentru că există şcoli de sirene până şi în Filipine.

Aceste cursuri de nataţie îi atrag din ce în ce mai mult pe adulţi, inclusiv pe bărbaţi, după cum se poate observa într-o prezentare video a unei şcoli de sirene spaniole, deschise în 2014 la Tarragona, în care sirenele se mişcă graţios în apele albastre ale Cataloniei. Vara trecută, versiunea spaniolă a Huffington Post consacra un articol întreg acestei noi şcoli care poartă numele, de ce nu?, “Sirenas Mediterranean Academy”.

×