x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Recunoasterea Transnistriei - Moscova incepe sa-si dezvaluie intentiile

Recunoasterea Transnistriei - Moscova incepe sa-si dezvaluie intentiile

de Vitalie Calugareanu    |    19 Iul 2006   •   00:00
Recunoasterea Transnistriei - Moscova incepe sa-si dezvaluie intentiile
Corespondenta din Chisinau
Federatia Rusa ar putea sustine legitimitatea referendumului pentru proclamarea independentei Republicii Separatiste Transnistria, programat pentru 17 septembrie.

Potrivit declaratiilor unor responsabili de la Kremlin, facute sub protectia anonimatului in publicatia Kommersant, Vladimir Putin ar putea aproba un plan de alocare a 40 de milioane de dolari pentru organizarea referendumului si a altor 20 de milioane de dolari pentru desfasurarea alegerilor prezidentiale in republica separatista.

PE FATA. Aceasta tendinta a Moscovei de a sustine "vointa poporului transnistrean" este evidenta si in declaratiile facute de presedintele Comisiei pentru relatii externe din Duma de Stat a Rusiei, Konstantin Kosaciov, un oaspete frecvent al liderului transnistrean Igor Smirnov. Acesta a precizat ieri, la Moscova, ca "legitimitatea referendumului care se va desfasura la toamna in Transnistria nu va putea fi contestata in cazul in care se va desfasura transparent si democratic". El a adaugat ca "in acest caz vointa populatiei din Transnistria trebuie sa devina un factor de importanta majora in reglementarea conflictului dintre Chisinau si Tiraspol". Desigur, "desfasurarea unui referendum in Transnistria sub o monitorizare internationala cat mai larga poate fi numai salutata", a spus Kosaciov, precizand ca observatorii rusi vor monitoriza procesele electorale din Transnistria, indiferent daca aceasta place sau nu Chisinaului sau Occidentului. "Conteaza doar invitatia din partea autoritatilor de la Tiraspol", a precizat oficialul rus.

CRITICI. Pe de alta parte, presedintele moldovean, Vladimir Voronin, SUA, UE, OSCE si presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, au declarat ca referendumul din Transnistria, programat pentru data de 17 septembrie, nu va avea nici o legitimitate, dat fiind ca urmeaza a fi organizat de un regim clandestin intr-o zona ocupata militar de armata ruseasca. In Transnistria lipsesc cu desavarsire conditiile elementare pentru un exercitiu electoral cat de cat democratic. Intrebarile la care ar urma sa raspunda locuitorii din Transnistria sunt deja cunoscute: "Pledati pentru realipirea Transnistriei la Republica Moldova?" sau "Doriti ca Transnistria sa adere la Federatia Rusa?". In conditiile unei dictaturi impuse cu forta armelor de mai bine de un deceniu, regimul de la Tiraspol nici nu va avea nevoie sa falsifice rezultatele unui astfel de plebiscit.

SE ROTESC TRUPELE
Contingentul rus de mentinere a pacii in Transnistria a demarat ieri operatiunile de rotatie a trupelor si a echipamentului militar, care vor dura o saptamana, potrivit agentiei Itar-Tass. Comandantul contingentului, colonelul Anatoly Zverev, a precizat ca procesul de rotatie se va desfasura in mod normal, in pofida tensiunilor din regiune. La sfarsitul lunii iulie se vor implini 14 ani de la desfasurarea trupelor ruse de mentinere a pacii in Transnistria, actiune considerata e Moscova un succes, deoarece in regiune nu s-au mai inregistrat, de atunci, actiuni violente sau pierderi de vieti omenesti. Moldova considera ca trupele ruse de mentinere a pacii ar trebui inlocuite cu observatori internationali.

×
Subiecte în articol: externe Transnistria