x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Redobandirea cetateniei

Redobandirea cetateniei

11 Mai 2005   •   00:00

Cu toate ca au acte doveditoare ca bunicii sau strabunicii lor au trait pe teritoriul Romaniei, tinerii basarabeni se impleticesc ani de zile prin regimul birocratic romanesc pentru redobandirea cetateniei.

  • de EUGENIA MIHALCEA
  • ROMANII IN LUME
  • Tinerii basarabeni, romani la batranete

    NECAZURI. Studentilor basarabeni nu le ajunge bursa. Muncesc la negru si vor avea nevoie de vize ca sa vina in Romania
    Vin la liceu si la facultate cu sau fara burse de la statul roman. Cu toate ca au acte doveditoare ca bunicii sau strabunicii lor au trait pe teritoriul Romaniei, tinerii basarabeni se impleticesc ani in sir prin regimul birocratic romanesc, pentru redobandirea cetateniei.

    O data cu introducerea sistemului de vize pentru locuitorii Republicii Moldova care calatoresc in Romania, eveniment anuntat pentru anul 2006, pentru etnicii romani care nu poseda pasaport rosu se va adauga un obstacol in calea spre rudele si prietenii de peste Prut. Tinerii basarabeni vin in Romania in special cu burse de studiu acordate de statul roman, burse de aproximativ 50 de dolari, bani care nu ajung lunar decat pentru a-si acoperi o parte minima din cheltuielile studentiei. Chiar daca li se acorda locuri gratuite de cazare in caminele universitatilor la care studiaza, banii de masa, transport sau, pur si simplu, necesari studiului trebuie sa vina de acasa, din Republica Moldova, sau sa si-i asigure singuri.

    SLUJBA. Aici intervin problemele tinerilor care incearca sa-si gaseasca un loc de munca. Multi angajatori nu vor sa se lege la cap cu un cetatean strain, fie el cel mai bun pe domeniu, din cauza ca, pentru a-l angaja, trebuie sa organizeze concurs cu anunt prealabil in ziar, iar apoi sa umble cu dosarul respectivului pentru permisul de munca. Dar problemele nu se termina aici. Orice etnic roman fara cetatenie romana angajat cu carte de munca trebuie sa plateasca de doua ori pe an cate 200 de dolari pentru permisul de munca. Iar ca sa aiba permis de munca trebuie, in primul rand, sa aiba viza de sedere in Romania.

    VIZA DE SEDERE. Scandalul legitimatiilor de sedere in Romania pentru tinerii bursieri din Republica Moldova este inca de notorietate. Acum, cei care sunt bursieri ai statului roman nu mai achita contravaloarea legitimatiei, dar asta numai in cazul in care solicita viza de sedere pe tot anul. Cei care cer a doua oara viza in acelasi an achita 100 de euro. Tinerii care studiaza la taxa sau la preuniversitar nu au scapat de scos bani din buzunar, mai exact 60 de dolari pentru legitimatie. Si, evident, se creeaza un cerc vicios, din cauza ca, daca nu ai dovada ca ai stat legal pe teritoriul Romaniei timp de patru ani cu viza de sedere, nu iti poti depune dosarul pentru obtinerea cetateniei.

    HARTOGARAIA. Conditiile impuse celor care doresc sa isi redobandeasca cetatenia romana sunt inacceptabile, dupa cum precizeaza si reprezentantii unui ONG - Hyde Park - din Republica Moldova, care s-au adresat Presedintiei printr-o scrisoare deschisa. Legislatia este dura, considera ei, din cauza ca "se cere un imens dosar cu acte, printre care unele absolut aberante, cum ar fi adeverinta de la primarie sau din arhiva nationala, care sa certifice faptul ca localitatea de bastina a solicitantului s-a aflat in componenta Romaniei Mari, prevedere de-a dreptul umilitoare, in conditiile in care multi primari si functionari de la primarii sunt comunisti sau doar romanofobi".

    De asemenea, Oleg Brega, presedintele Hyde Park, dar si cei care au incercat sa isi depuna dosarele pentru redobandirea cetateniei acuza costurile foarte mari, inaccesibile pentru multi tineri, pentru legalizari notariale si drumuri intre Bucuresti si Republica Moldova. Si dupa ce reusesc sa isi depuna dosarul, intervin ani de asteptare.

    CETATENIA SI SALARIUL
    Pentru a depune dosarul de redobandire a cetateniei romane e nevoie de aproape 1 an si jumatate la Consulatul din Republica Moldova si 4 ani de sedere pentru tinerii care invata in Romania. Perioada de procesare a dosarului este intre 2 si 3 ani, daca este depus la Chisinau sau la Bucuresti. Nici daca te casatoresti cu un cetatean roman nu rezolvi nimic, din cauza ca, pentru obtinerea cetateniei este nevoie sa fii casatorit timp de 5 ani cu romanul respectiv, iar ca sa obtii viza de sedere pe motiv ca esti casatorit cu un cetatean roman trebuie ca acesta sa aiba un salariu mai mare de 9.200.000 de lei pe luna.

    LINK-URI UTILE
    ×