x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Referendum în Catalonia: Premierul Carles Puigdemont proclamă victoria secesioniștilor

Referendum în Catalonia: Premierul Carles Puigdemont proclamă victoria secesioniștilor

02 Oct 2017   •   08:12
Referendum în Catalonia: Premierul Carles Puigdemont proclamă victoria secesioniștilor
Sursa foto: Jordi Bedmar Pascual

Premierul provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, a proclamat duminică seara victoria secesioniștilor la referendumul privind independența față de Spania, informează DPA. Autoritățile de la Barcelona au anunțat că au votat 2,26 milioane din cei 5,34 milioane de alegători, iar 90% din voturi au fost pentru secesiune, precizează Reuters.

"Ne-am câștigat dreptul de a avea un stat independent, cu statut de republică", a afirmat Puigdemont, înconjurat de miniștrii săi. Rezultatele vor fi cunoscute în zilele următoare și vor fi comunicate parlamentului catalan, pentru a permite implementarea legii referendumului. Aceasta prevede că în cazul unui vot popular în favoarea secesiunii, va urma o declarație de independență.


Inițial, premierul catalan nu a oferit cifre, ci doar a dat de înțeles că marea majoritate a răspuns "da" la întrebarea supusă referendumului: "Doriți să fie Catalonia un stat independent, sub formă de republică?". "Uniunea Europeană nu mai poate continua să-și întoarcă privirea", a susținut Puigdemont, citat de DPA.


Ca urmare a ciocnirilor între susținătorii referendumului și poliția spaniolă, 844 de persoane au solicitat duminică îngrijiri medicale, potrivit datelor sistemului medical din Catalonia, preluate de AFP.

Agerpres

×
Subiecte în articol: Carles Puigdemont Catalonia