x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Referendum în Rusia. 76% dintre alegători au votat pentru rămânerea la putere a președintelui Vladimir Putin

Referendum în Rusia. 76% dintre alegători au votat pentru rămânerea la putere a președintelui Vladimir Putin

29 Iun 2020   •   14:10
Referendum în Rusia. 76% dintre alegători au votat pentru rămânerea la putere a președintelui Vladimir Putin

La referendumul care se desfășoară timp de șapte zile în Rusia, circa 76% din populație a votat până acum în favoarea reformelor constituţionale care îi permit preşedintelui rus Vladimir Putin să conducă țara până în 2036, potrivit sondajelor realizate la ieşirea de la urne, de către Institutul de Sondare a Opiniei Publice din Rusia (VŢIOM). Au mai rămas două zile de scrutin, transmite Reuters.

Votul pentru modificarea Constituției a început la 25 iunie şi se desfăşoară  până la 1 iulie, pentru a evita aglomeraţia la secțiile de votare, din cauza epidemiei de coronavirus.

Dacă vor fi aprobate, modificările îi vor permite lui Putin să candideze de încă două ori la preşedinţie, după ce mandatul său actual expiră în 2024.

76% dintre rușii care au votat până acum s-au pronunţat în favoarea reformelor, 23,6% s-au opus, iar 0,4% dintre buletine au fost nule sau voturi albe.

Au fost intervievați 163.124 de alegători, de la 800 birouri de votare, în 25 regiuni, în perioada 25-28 iunie.

Rezultatele sunt aproape de cele realizate înainte de vot.

Criticii Kremlinului declară că referendumul este un simulacru şi şi-au exprimat temerile că votul va fi falsificat.

Institutul VŢIOM a justificat publicarea rezultatelor înainte de încheierea scrutinului prin cererea mare de informaţii, mai ales că nu există o interdicție legală în acest sens, şi a respins ideea că rezultatele publice ale sondajului ar avea un efect asupra desfăşurării votului.
 

×