x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reformă a ceasurilor în Bolivia. De acum înainte limbile se vor mişca contrar acelor de ceasornic...

Reformă a ceasurilor în Bolivia. De acum înainte limbile se vor mişca contrar acelor de ceasornic...

26 Iun 2014   •   16:11
Reformă a ceasurilor în Bolivia. De acum înainte limbile se vor mişca contrar acelor de ceasornic...

Limbile ceasului din parlamentul bolivian se vor mişca de acum înainte contrar sensului acelor de ceasornic, orele fiind dispuse invers, o decizie pe care guvernul de stânga al ţării o pune pe seama reformelor de "decolonializare".

Ministrul de Externe al Boliviei, David Choquehuanca, care a anunţat decizia, spune că este ceva logic ca limbile unui ceas în emisfera sudică să se mişte invers ca cele ale unui ceas din emisfera nordică.

Preşedintele Parlamentului, Marcelo Elio, spune că reforma este: "o expresie clară a decolonializării poporului" sub conducerea preşedintelui Evo Morales, primul preşedinte amerindian al Boliviei.

Vicepreşedintele Alvaro Garcia a anunţat, la rândul lui, că ceasuri similare vor fi expuse în toate instituţiile publice ale ţării.

Acesta a evocat o şedinţă de guvern ţinută recent la iarbă verde, când ministrul de Externe David Choquehuanca a înfipt un băţ în pământ, arătând că umbra acestuia se mişcă contrar sensului acelor de ceasornic. Vicepreşedintele spune că acela a fost momentul în care guvernului "i s-au deschis ochii".

Opoziţia boliviană a criticat, însă, decizia.

Parlamentarul de opoziţie Norma Pierola a acuzat guvernul că "vrea să schimbe legile universale ale timpului".

Samuel Doria Medina, om de afaceri care este creditat drept viitorul contracandidat al preşedintelui Evo Morales, la alegerile prezidenţiale de anul acesta, din octombrie, spune că această reformă este un semn că în Bolivia "lucrurile merg înapoi".

Victor Hugo Cardenas, fost vicepreşedinte şi indian Aymara, la fel ca preşedintele Evo Morales, spune că, într-adevăr, când cei din neamul Aymara se întâlnesc, se aşază în cerc şi se salută în ordinea contrară acelor de ceasornic. Cardenas spune, însă, că reforma ceasului este ridicolă.

×
Subiecte în articol: ceas bolivia evo morales