x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Refugiatul sirian cu numărul 10.000, în mai puţin de un an, în SUA

Refugiatul sirian cu numărul 10.000, în mai puţin de un an, în SUA

29 Aug 2016   •   23:45
Refugiatul sirian cu numărul 10.000, în mai puţin de un an, în SUA

SUA vor primi luni pe teritoriul lor refugiatul sirian cu numărul 10.000 în termen de un an, cu o lună înainte de data fixată de preşedintele Barack Obama, a anunţat Casa Albă, citată de AFP şi Reuters.

Washingtonul este frecvent criticat de militanţii pentru apărarea drepturilor omului, care denunţă lipsa de reacţie a primei puteri mondiale în contextul crizei migraţiei declanşate de conflictul din Siria.

Pe de altă parte, numeroşi adversari ai lui Barack Obama au denunţat abordarea preşedintelui SUA în acest dosar, avertizând asupra riscului că jihadiştii s-ar putea amesteca în fluxul de refugiaţi.

"În urmă cu mai puţin de un an, reacţionând la criza globală a refugiaţilor care afectează milioane de sirieni care fug de violenţă şi de conflict, preşedintele Obama a cerut administraţiei sale să mărească numărul refugiaţilor cărora li s-ar putea asigura un refugiu sigur în SUA", a indicat într-un comunicat Susan Rice, consilieră pentru securitate a preşedintelui american.

"Astăzi sunt fericită să anunţ că vom atinge acest obiectiv cu mai mult de o lună înainte de data prevăzută (30 septembrie, sfârşitul anului bugetar, n.r.)", a adăugat ea, anunţând sosirea refugiatului sirian cu numărul 10.000 în SUA luni după-amiază.

În plină campanie electorală pentru Casa Albă, chestiunea primirii refugiaţilor sirieni pe teritoriul SUA a căpătat o turnură pasională după atentatele de la Paris din noiembrie 2015.

Majoritatea candidaţilor republicani, printre care şi Donald Trump - care a fost învestit candidatul partidului, au făcut apel la stoparea primirii acestor refugiaţi de teama infiltrării unor combatanţi ai Stat Islamic.

Casa Albă insistă însă asupra faptului că procesul este unul extrem de strict şi riguros. Preşedintele la final de mandat Barack Obama le-a replicat celor care au formulat astfel de critici că nu este normal să-i amestece pe refugiaţi cu teroriştii.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: refugiat sua refugiati barack obama