x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe “Regele Bibi” va avea dureri de cap la facerea Guvernului

“Regele Bibi” va avea dureri de cap la facerea Guvernului

de Marina Constantinoiu    |    23 Ian 2013   •   20:26
“Regele Bibi” va avea dureri de cap la facerea Guvernului
Alegerile din Israel au adus în Parlamentul de la Ierusalim mulţi foşti jurnalişti
Chiar dacă a obţinut, cu alianţa dintre partidul său, Likud, şi cel al actualului ministru de Externe, ultranaţionalistul Avigdor Lieberman, Israel Beiteinu, 31 de mandate din cele 120 ale Parlamentului israelian, şi va încerca să formeze viitorul Guvern, premierul Benjamin Netanyahu, “regele Bibi”, cum a fost poreclit de unii, a încasat o lovitură la alegerile de marţi.

Vedeta TV
Locul doi, după alianţa sa, îi revine nou-intratului în politică, dar celebrului jurnalist şi realizator de televiziune Yair Lapid, care a decis să renunţe la profesie şi să se dedice politicii, formând, în urmă cu aproape un an, partidul Yesh Atid (“Există un viitor”). Lapid, a cărui alură aduce cu cea a lui George Clooney, a ştiut să seducă reprezentanţii clasei de mijloc, preocupate în special de chestiunile sociale şi societale ale Israelului.

Presa israeliană şi nu numai se întreabă acum, după ce rezultatul alegerilor arată că Netanyahu dispune de 31 de mandate (faţă de 42, în prezent), Yair Lapid de 19, laburiştii din Partidul Muncii de numai 15, partidul religios Shas 11, ca şi nou-apărutul partid al lui Naftali Benet, susţinător al coloniştilor, Habait Hayehudi (“Căminul evreiesc”), iar alt partid religios, Iudaismul Unificat al Torei, 7 mandate, cum se va putea forma Guvernul. Un lucru e cert, vedeta este partidul lui Lapid. Dacă acesta va intra sau nu în Parlament, rămâne de văzut.

47 de feţe noi
Aproape jumătate dintre membrii noului Knesset sunt nou-intraţi: 47. Cel mai tânăr membru este o tânără (27 de ani)! Noul Parlament (Knesset) va avea 26 de femei şi 38 de reprezentanţi ai religiei, un record pentru ambele grupuri. Dar, cel mai important, este faptul că noul Parlament de la Ierusalim va avea un număr de şase (dacă nu am ratat pe cineva la numărătoare ­ n.r) foşti jurnalişti sau realizatori de televiziune, dintre care doi sunt chiar lideri de partid: Yair Lapid şi Shelly Yachimovich, şefa Partidului Muncii.

Victoria Internetului şi a tele-realităţii
“Victoria lui Yair Lapid este victoria politicii moderne a Internetului şi a tele-realităţii”, este de părere Yossi Verter, analist politic al cotidianului de stânga Haaretz. Analiştii subliniază că urmează o perioadă de incertitudini, în aşteptarea formării unei coaliţii ipotetice. Ei sunt de părere că una dintre principalele erori ale lui Netanyahu este aceea de a nu fi luat suficient în calcul revendicările sociale ale verii lui 2011, provocând “un sentiment de dezgust” în rândul populaţiei.

Erorile lui Bibi
Un editorialist de la Haaretz scrie însă că “izolarea în care Netanyahu şi Lieberman au condus Israelul a îngrijorat alegătorii, care vor relaţii bune cu Statele Unite, în locul noilor apartamente în colonii şi ameninţărilor cu un război contra Iranului”.

Din partidul lui Lapid fac parte un ultraortodox, o femeie handicapată, un druz, un transfug din partidul de stânga Meretz, un fost şef al serviciului de securitate internă Shin Beth şi Mina Tamano, prima femeie de origine etiopiană care intră în Knesset.

În noaptea electorală, în momentul în care Netanyahu, învingătorul fără prea mare glorie, reamintea că ameninţarea iraniană rămâne principala sa provocare, Yair Lapid promitea “o adevărată schimbare” în faţa susţinătorilor săi. “Fronda din 2011 a mers dincolo de mesajele de pe Facebook şi acest lucru a influenţat nu doar tânăra generaţie din marile oraşe, ci şi alte grupe de vârstă şi sectoare ale societăţii”, scrie unul dintre editorialiştii cotidianului Yediot Aharonot.

×