x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Regele ciocolatei spre tronul Ucrainei. Porosenko poate deveni preşedinte chiar duminică

Regele ciocolatei spre tronul Ucrainei. Porosenko poate deveni preşedinte chiar duminică

de Dan Constantin    |    24 Mai 2014   •   11:40
Regele ciocolatei spre tronul Ucrainei. Porosenko poate deveni preşedinte chiar duminică

 Petro Porosenko este cadidatul cu cele mai mari şanse să devină Preşedintele Ucrainei după alegerile de duminică. Sondajele îl plasează câştigător, cu 52 de procente, chiar din primul tur, deşi starea de incertitudine şi violenţele armate fac greu de estimat nivelul de participare la vot.

Biografia lui Porosenko, 48 de ani, născut în regiunea Odesa, are multe puncte comune cu a altor oligarhi din spaţiul ex-sovietic, care la adapostul unor averi fabuloase au intrat în politică. Tatal lui a fost directorul unei mari companii de stat care i-a asigurat deschiderea porţii spre secretele tranziţiei. Averea lui Porosenko, estimată la 1,6 miliarde dolari, a avut startul într-o operaţiune de import de boabe de cacao, materie primă cu o cerere exploziva pe piaţa URSS la începutul anilor '90. Acest domeniu în care a câştigat piaţa i-a adus şi titlul de ''rege al ciocolatei '''ca o ironie a sorţii pentru un om diagnosticat cu diabet. Porosenko are afaceri şi în industria auto şi în construcţii, deţinând si canalul de televiziune Canal 5.

El a intrat de mai mulţi ani în politică. A fost ministru de externe sub preşedinţia lui Iuscenko şi ministru al economei sub mandatul lui Ianukovici. Legăturile dintre propriile afaceri cu politica i-au adus şi suspiciuni de corupţie. Un sondaj de opinie citat de Kiev Post arată că doar 4% din populatie îl consideră pe Petro Porosenko un om cinstit, calităţile care îl recomandă fiind inteligenţa şi buna creştere.

El a fost puternic susţinut în campanie de Vitali Klisko, gloria boxului şi un personaj impus în lupta pentru răsturnarea preşedintelui Ianukovici. Alţi oligarhi s-au alăturat lui Porosenko, susţinând programul acestuia pentru unitatea Ucrainei. Irtas, regele tranzacţiilor cu gaze si Ahmetov, regele metalurgiei si mineritului, sunt susţinătorii regelui ciocolatei în campania pentru presedinţia ţării.

În lupta electorală se prezintă duminică pe liste 21 de competitori. Cu şanse reduse sunt Iulia Timosenko, Anatoli Gritsenko, un fost militar şi Serghei Tigipko, parlamentar din partidul regiunilor al presedintelui debarcat de protestul din maidan, toti creditaţi cu 6-8 procente fiecare.

În caz de victorie Porosenko a promis ca nu-l va schimba pe premierul Arseni Iatseniuk.

×