x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Regii sunt mai pândiţi de moarte decât militarii

Regii sunt mai pândiţi de moarte decât militarii

de Irina Cristea    |    31 Ian 2011   •   18:41

A fi rege e mai periculos decât a lupta pe front, în prima linie. Cel puţin asta susţine un criminolog de la Universitatea Cambridge. Manuel Eisner a realizat un studiu din care rezultă că, în cele mai numeroase cazuri, monarhii trăiesc mult mai puţin decât media şi au parte de un sfârşit violent. Mai mult, incidenţa cazurilor de moarte violentă în rândul capetelor încoronate ale Europei este mai mare decât cea a deceselor survenite în teatrele de operaţiuni ale războaielor moderne.

Aproape 25% dintre reprezentanţii celor 45 de monarhii europene din toate timpurile şi-au găsit sfârşitul în circumstanţe sângeroase, a stabilit Manuel Eisner. Vinovată este setea de putere – uneori cea a regilor cu pricina, uneori a celor care doreau să-i înlocuiască. Conflictele cu monarhii vecini reprezenta a doua mare ameninţare, fiind urmată de vendetele personale şi de setea de răzbunare.

Studiul lui Eisnet, intitulat “Killing Kings”, urmează să apară pe site-ul publicaţiei British Journal of Criminology. Lucrarea se bazează pe studierea circumstanţelor în care au murit 1.513 monarhi europeni, în perioada 600-1800. Eisner a stabilit că 22% dintre aceştia şi-au încheiat violent socotelile cu viaţa. Dintre ei, 15% au fost asasinaţi. “Acest procent înseamnă o rată medie de 10 crime la fiecare 1.000 de ani dintr-o domnie”, spune Eisner. Potrivit calculelor criminologului, această rată a criminalităţii este mai mare decât cea din “cele mai tulburate zone de pe glob, din ziua de azi” şi, totodată, este mai mare decât incidenţa deceselor în teatrele de război moderne.

×