x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Regimul Assad nu mai controlează decât 30% din Siria, spune fostul premier

Regimul Assad nu mai controlează decât 30% din Siria, spune fostul premier

de Marina Constantinoiu    |    14 Aug 2012   •   15:42

Fostul premier sirian Riad Hijab, care a fugit din tara in urma cu o saptamana, a declarat ca regimul presedintelui Bashar al-Assad, care se confrunta cu o rebeliune armata fara precedent, nu mai controleaza decat 30% din teritoriul tarii, relateaza France Presse.

Fostul premier a organizat o conferinta de presa la Amman, unde se afla in prezent, ocazie cu care a afirmat ca regimul de la Damasc "s-a prabusit din punct de vedere militar, economic si moral". "Va asigur, date fiind experienta mea si postul pe care l-am ocupat, ca regimul s-a fisurat", a insistat el.

Revenind la conditiile in care a fugit din tara, el a declarat ca a decis sa plece la 5 august, dupa ce si-a pierdut speranta ca regimul corupt si brutal se va schimba. Calatoria catre Iordania a durat trei zile". El a mai declarat ca Siria este plina de ofiteri si de lideri militari care asteapta momentul propice pentru a se alatura revoltei, adaugand un indemn:"Chem fortele armate siriene sa nu-si indrepte armele contra poporului sirian".

Hijab, numit de Assad in iunie, a cerut rebelilor sa continue lupta contra regimului, pentru ca poporul sirian are mari sperante si incredere in ei. El a mai indemnat totodata opozitia sa se uneasca. "Opozitia din exteriorul Siriei trebuie sa-ti unifice eforturile si sa puna capat acuzatiilor potrivit carora este dispersata. Faptul ca reprezentantii ei au opinii diferite nu inseamna ca acestia nu au acelasi scop", a spus el. "Multumim Arabiei Saudite, Qatarului si Turciei si le cerem sa continue sa sustina aceasta revolta pana la victorie", a mai spus el.

Purtatorul de cuvant al lui Hijab, Mohammed Otri, a declarat ca fostul premier va parasi Iordania cu destinatia Qatar, fara a preciza cand anume.

Pe de alta parte, ziarul saudit Al-Watan, preluat de cotidianul israelian Haaretz, anunta ca Maher Al-Assad, fratele presedintelui Siriei, se zbate intre viata si moarte dupa ce si-a pierdut ambele picioare in atentatul comis la Damasc la 18 iulie. Conform adjunctului ministrului rus de Externe, Mihail Bogdanov, starea fratelui lui Bashar Al-Assad este "foarte grava".

Atentatul din 18 iulie a vizat o reuniune a sefilor serviciilor de securitate siriene. Printre persoanele ucise in deflagratie se numara ministrul sirian al Apararii, Daoud Rajha, un fost ministru al Apararii, Hassan Turkmani, si cumnatul lui Al-Assad, Assef Shawkat. Atentatul sinucigas a fost comis de un agent de securitate din dispozitivul prezidential. Pana acum nu se stia daca Maher Assad era prezent la reuniune.

Mihail Bogdanov a precizat ca presedintele Al-Assad este pregatit sa renunte la putere. "Cerem ca aceasta problema sa fie abordata rapid, pentru a se gasi o solutie la actuala criza. Avem contacte zilnice cu opozitia si cu Guvernul sirian", a spus Bogdanov.

×
Subiecte în articol: siria iordania bashar al-assad rebeliune