x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce experienta "ingrozitoare" a trait Regina Elisabeta a II-a cu ocazia încoronării sale

Ce experienta "ingrozitoare" a trait Regina Elisabeta a II-a cu ocazia încoronării sale

09 Ian 2018   •   09:46
Ce experienta "ingrozitoare" a trait Regina Elisabeta a II-a cu ocazia încoronării sale

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a descris o plimbare "îngrozitoare" cu trăsura ce a avut loc cu ocazia ceremoniilor dedicate încoronării sale, în 1953, plângându-se de confortul redus al acelui mijloc de transport, în una dintre rarele apariţii televizate ale sale, potrivit unor fragmente difuzate de BBC care fac parte dintr-un documentar dedicat suveranei britanice.

 

"A fost îngrozitor! Trasura avea doar nişte suspensii căptuşite cu piele. Nu e deloc ceva confortabil", a declarat regina referindu-se la Gold State Coach, o trăsură utilizată în timpul ceremoniilor de încoronare de fiecare monarh britanic începând cu regele George al IV-lea în 1821.

Trăsura a fost construită în secolul al XVIII-lea şi a fost utilizată de regina Elisabeta a II-a în timpul ceremoniilor dedicate încoronării sale, dar şi cu alte ocazii, precum jubileul de aur, celebrat în 2002. În acelaşi documentar, Majestatea Sa evocă şi bijuteriile Coroanei purtate cu prilejul încoronării sale: "Există câteva inconveniente legate de coroanele regale. Dar sunt obiecte foarte importante".

Documentarul, intitulat "The Coronation", prezintă ceremoniile organizate pe 2 iunie 1953 cu ocazia încoronării reginei Elisabeta a II-a, în urma morţii în anul precedent a tatălui ei, regele George al VI-lea. În prezent în vârstă de 91 de ani, Elisabeta a II-a este cel mai vârstnic şef de stat în exerciţiu şi, în acelaşi timp, suveranul cu cea mai îndelungată domnie din istoria monarhiei britanice.

"Am asistat la o încoronare şi am fost eu însămi încoronată, ceea ce este destul de remarcabil", spune regina Elisabeta a II-a în fragmentele dfuzate luni de BBC. "A fost cumva, presupun, cu adevărat, începutul vieţii mele de suverană", a adăugat regina britanică.

Acest documentar, rezultatul unei colaborări între BBC One şi Royal Collection Trust (un fond de caritate care administrează cea mai bogată colecţie de artă din lume, n.r.), are o durată de o oră şi relatează istoria Bijuteriilor Coroanei Britanice - peste 23.000 de nestemate şi 140 de obiecte preţioase în total - şi ceremoniile în timpul cărora acestea au fost prezentate în public.

Filmul de televiziune "The Coronation" va conţine şi o mărturie inedită a reginei, care va vorbie pentru prima dată în public despre impresiile şi sentimentele sale din ziua încoronării. Majestatea Sa va evoca, de asemenea, amintirile sale despre tatăl ei, regele George al VI-lea, şi despre încoronarea acestuia din 1937.

Documentarul a utilizat imagini de arhivă filmate în acea zi istorică, prezentându-i pe doi dintre copiii reginei - prinţul Charles şi prinţesa Anne, în vârstă de patru ani şi de doi ani pe atunci - în timp ce se jucau cu rochia regală. "Ce distracţie a fost pentru copii!", comentează într-o secvenţă a documentarului un prezentator de la BBC. "Nu era însă ceea ce ei trebuiau să facă", a reacţionat, cu rapiditate, suverana britanică. AGERPRES.

×
Subiecte în articol: regina elisabeta incoronare trasura